X

Africa de Sud dă startul campaniei de vaccinare în masă

Africa de Sud, care se confruntă cu primele semne ale celui de-al treilea val al pandemiei de COVID-19, lansează luni, cu întârziere, campania sa de vaccinare în masă, ce vizează cu prioritate persoanele de peste 60 de ani şi pe cele vulnerabile, informează AFP, potrivit agerpres.

Guvernul sud-african intenţionează să imunizeze 16,6 milioane de persoane în şase luni în această a doua fază a planului său de imunizare a populaţiei împotriva COVID-19, dintre care circa 5 milioane de persoane cu vârste de peste 60 de ani până la sfârşitul lunii iunie.

Vezi şi: Raidurile israeliene din Gaza continuă, după ce duminică au fost ucişi 42 de palestinieni – Black News

Aceste obiective vor fi atinse dacă dozele de vaccinuri comandate sunt livrate la timp, a declarat duminică seară ministrul Sănătăţii, Zweli Mkhize. “Până la sfârşitul lunii iunie, sperăm să primim 4,5 milioane de doze de la Pfizer şi două milioane de doze de la Johnson&Johnson”, a declarat el în faţa reporterilor.

Africa de Sud, ţara cel mai grav afectată de această pandemie pe continentul african, cu peste 1,6 milioane de contaminări şi 55.210 decese, a vaccinat până acum doar 1% din populaţie, într-o primă fază de teste clinice, lansată în februarie, care viza angajaţii din domeniul medical şi care a fost suspendată de mai multe ori.

Mai întâi, ţara a oprit imunizarea cu vaccinul AstraZeneca la începutul lunii februarie, după îndoieli cu privire la eficacitatea acestuia împotriva variantei locale a noului coronavirus. Apoi, utilizarea vaccinului american Johnson & Johnson a fost suspendată la mijlocul lunii aprilie, după relatări privind unele cazuri de formare de cheaguri de sânge în Statele Unite.

Guvernul sud-african a reluat recent vaccinarea pentru cei 1,25 milioane de angajaţi sanitari, însă ţara a rămas în urmă în ceea ce priveşte imunizările împotriva COVID-19, în condiţiile în care Uniunea Europeană şi Statele Unite promit să vaccineze o vastă majoritate din populaţiile lor până în vara acestui an.

Rămas în urmă în cursa globală a vaccinurilor, guvernul sud-african afirmă că a cumpărat de acum suficiente doze pentru cel puţin 45 de milioane dintre cei 59 de milioane de locuitori ai ţării. Acest număr este suficient pentru a atinge imunitatea colectivă, un obiectiv planificat iniţial pentru sfârşitul anului 2021.

Citeşte şi: O tribună plină cu oameni S-A PRĂBUŞIT într-o sinagogă din Cisiordania (VIDEO)! Sunt morţi şi răniţi! – Black News

Africa de Sud a primit la începutul lunii mai un prim lot de peste 320.000 de vaccinuri de la laboratorul american Pfizer, dintr-o comandă totală de 4,5 milioane de doze.

După o perioadă de acalmie, contaminările au crescut din nou în ultimele săptămâni în Africa de Sud, o ţară care a fost puternic lovită de cel de-al doilea val al epidemiei la sfârşitul anului 2020.

Tags: Africa de Sudcoronaviruscovid-19vaccinZweli Mkhize
Categorii: Știrile zilei