X

Africa de Sud îşi închide ambasada în Nigeria, de teama violenţelor xenofobe

Pretoria şi-a “închis temporar” misiunile diplomatice în Nigeria, în urma unor “ameninţări” primite ca represalii pentru violenţele xenofobe mortale din ultimele zile în Africa de Sud, unde situaţia a continuat să se normalizeze joi, relatează France Presse, potrivit agerpres.

La Johannesburg, principalul oraş sud-african şi epicentrul recent al jafurilor şi atacurilor, noaptea de miercuri spre joi a fost relativ liniştită, cu excepţia jafurilor într-un supermarket din marea suburbie Katlehong. Nu au fost semnalate imediat alte incidente majore.

Citește și : Parlamentul britanic va fi chemat să se pronunţe luni din nou cu privire la alegeri anticipate

Poliţia şi-a întărit efectivele în încercarea de a pune capăt violenţelor care au izbucnit duminică seară la Johannesburg înainte de a se răspândi în capitala Pretoria. Zeci de magazine, în mare parte deţinute de străini, au fost jefuite şi camioane arse în provincia KwaZulu-Natal (est).

Potrivit unui ultim bilanţ al poliţiei joi, cel puţin şapte persoane au fost ucise şi peste 400 arestate. Naţionalitatea victimelor încă nu a fost comunicată.

Aceste atacuri au provocat indignare în mai multe ţări africane, unde violenţele împotriva intereselor sud-africane au continuat.

Ca răspuns, Pretoria şi-a închis temporar misiunile diplomatice în Nigeria.

“După ce am primit informaţii şi ameninţări din partea nigerienilor, am decis să închidem temporar” ambasada din Abuja şi consulatul din Lagos, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-african al Afacerilor Externe, Lunga Ngqengelele.

Proprietarul unei companii aeriene nigeriene private s-a oferit să evacueze nigerieni la bordul unui avion pus la dispoziţie gratuit, a anunţat la rândul său Ministerul Afacerilor Externe nigerian.

Violenţele xenofobe au provocat tensiuni diplomatice puternice între cei doi giganţi africani, Africa de Sud şi Nigeria.

Miercuri, Abuja a decis să boicoteze Forumul Economic Mondial Africa, ce se desfăşoară în această săptămână la Cape Town, capitala parlamentară sud-africană.

În restul continentului, furia împotriva intereselor sud-africane a continuat să se manifeste joi.

În Republica Democratică Congo, consulatul sud-african şi un magazin al unei firme sud-africane au fost atacate la Lubumbashi (sud-est), al doilea oraş ca mărime din ţară.

Mai multe ţări şi personalităţi africane şi-au exprimat îngrijorarea.

Citește și : Putin invită liderii G7 în Rusia dacă doresc să reprimească ţara sa în acest grup

“Incidentele în curs în Africa de Sud ne privesc pe toţi”, a reacţionat preşedintele Senegalului, Macky Sall. “Pentru unitatea continentului şi pentru respectul înţelepciunii africane, invit la o detensionare între ţările şi popoarele africane”, a adăugat el.

Africa de Sud, principala putere industrială a continentului, este frecvent scena violenţelor xenofobe, alimentate de rata ridicată a şomajului (29%) şi sărăcie.

În 2015, şapte persoane au fost ucise în timpul jafurilor vizând magazine deţinute de străini la Johannesburg şi Durban (est). În 2008, revoltele xenofobe au ucis 62 de persoane în ţară.

Tags: Africa de SudJohannesburgKatlehongNigeriavictimexenofobe
Categorii: Știrile zilei