Africa de Sud: O comisie judiciară anchetează acuzaţiile de corupţie împotriva fostului preşedinte Jacob Zuma

Publicat:

O comisie judiciară a început luni, la Johannesburg, o anchetă privind acuzaţiile de corupţie aduse ex-preşedintelui sud-african Jacob Zuma şi altor responsabili de rang înalt, acuzaţii care au condus la demisia fostului de şef de stat în luna februarie, relatează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Comisia, care nu poate ordona arestări, ci doar să strângă dovezi pentru inculpări ulterioare, urmează să ancheteze acuzaţiile legate de aşa-numita ‘capturare a statului’, prin influenţări de numiri guvernamentale şi licitaţii, corupţie şi fraudă.


Citește și  : ONU: Miliţiile care împiedică funcţionarea statului libian trebuie judecate în tribunal

Ministrul investiţiilor publice, Pravin Gordhan, fost titular al portofoliului Finanţelor, a estimat la aproape 7 miliarde de dolari prejudiciul adus Africii de Sud prin ‘capturarea statului’.

Gordhan se află printre numeroşii martori care urmează să compară începând de marţi în faţa comisiei.

Aceasta este prezidată de vicepreşedintele Curţii Constituţionale, Raymond Zondo.

‘Investigaţiile noastre vor viza eventualele influenţe exercitate de anumite persoane asupra guvernului sau companiilor publice pentru a obţine beneficii personale’, urmând să stabilească, de asemenea, ‘dacă preşedintele (Zuma) a încălcat Constituţia’, a precizat unul din membrii comisiei, avocatul Paul Pretorius.

Jacob Zuma este suspectat că a acordat, în a doua parte a mandatelor sale (2009-2018), contracte publice bănoase şi avantaje unei controversate familii de oameni de afaceri, Gupta, de care este apropiat.

Jacob Zuma şi familia Gupta neagă în mod categoric toate acuzaţiile aduse.

Confruntat cu o avalanşă de scandaluri politico-financiare, Zuma a fost constrâns să demisioneze în februarie de partidul său, Congresul Naţional African (ANC), cu ceva mai mult de un an înainte de finalul celui de-al doilea mandat.

Citește și  : Pierre Moscovici: Votul în favoarea Brexit poate fi ‘teoretic’ anulat, dar probabil va fi aplicat

Cu câteva săptămâni mai devreme, o decizie a justiţiei l-a obligat să numească el însuşi comisia de anchetă.

Succesorul lui Zuma la conducerea ANC şi a ţării, Cyril Ramaphosa, a făcut din lupta împotriva corupţiei prioritatea sa.

Preşedintele comisiei a promis luni că ancheta nu va ocoli pe nimeni, judecătorul regretând însă ‘lipsa de cooperare’ a autorităţilor.

Jacob Zuma este judecat deja de un tribunal din Pietermaritzburg (nord-est) pentru primirea de mită pentru un contract de armament atribuit în 1999.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Alertă aeriană la Kiev: Ruşii au atacat cu drone timp de peste cinci ore

Alertă aeriană la Kiev: Ruşii au atacat cu drone timp de peste cinci ore Mai multe valuri de drone au fost lansate de Rusia în...

METEO// Cer noros și ploi în nordul țării

METEO// Cer noros și ploi în nordul țării Pentru ziua de astăzi, meteorologii ne promit cer preponderent noros. Se așteaptă ploi, în special, în  raioanele...

Turcia și-a anulat participarea la un exercițiu NATO

Turcia și-a anulat participarea la un exercițiu NATO Ankara a insistat să nu depună planuri de zbor la FIR Atena, lucru care nu a fost...

Premier Energy anunţă că luni, 30 septembrie 2024, vor avea loc lucrări programate de întreținere

Premier Energy anunţă că luni, 30 septembrie 2024, vor avea loc lucrări programate de întreținere Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunţă că luni,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.