Africa de Sud reacționează la ultimele declarații ale lui Trump

Publicat:

Guvernul din Pretoria şi-a exprimat indignarea faţă de un mesaj postat de Donald Trump pe Twitter, în care acesta îşi exprimă preocuparea faţă de ”confiscările de terenuri şi ferme” în Africa de Sud, şi apară abordarea “prudentă şi incluzivă” a controversatului său proiect de reformă agrară, relatează AFP, potrivit agerpres.

Într-unul dintre mesajele sale electronice postate zilnic, preşedintele american a scris miercuri seara că i-a cerut secretarului de stat Mike Pompeo să analizeze dosarul terenurilor şi a crimelor comise împotriva unor fermieri albi în Africa de Sud.


Citește și: Abu Bakr al-Baghdadi cere continuarea ‘jihadului’

“I-am cerut secretarului de stat Pompeo să studieze îndeaproape situaţia din Africa de Sud, confiscările de ferme, exproprierile şi uciderea în masă a fermierilor”, a scris Trump în mesajul difuzat pe Twitter.

În perioada premergătoare următoarelor alegeri generale din 2019, preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a promis să accelereze reforma agrară pentru “a repara nedreptatea istorică gravă” comisă împotriva populaţiei în majoritate de culoare în perioada colonială şi apartheid-ului, care s-a încheiat oficial în 1994.

Guvernul sud-african a reacţionat prompt miercuri la mesajul postat de Donald Trump. “Africa de Sud respinge în totalitate această viziune îngustă care nu vizează decât împărţirea naţiunii şi care ne reaminteşte de trecutul nostru colonial”, se arată într-un mesaj postat de guvernul sud-african pe contul de Twitter.

“Africa de Sud va accelera ritmul reformei într-un mod prudent şi incluziv, care nu va diviza naţiunea”, precizează sursa citată.

Astăzi, minoritatea albă, care reprezintă 8% din populaţia Africii de Sud, “deţine 72% din ferme”, comparativ cu “doar 4%” cât deţine populaţia de culoare şi care reprezintă 80% din populaţie.

Citește și: Cristina Kirchner a rămas fără imunitate și va fi cercetată pentru corupție

Pentru a pune capăt acestor dezechilibre, Ramaphosa a decis în special să-i exproprieze pe marii fermieri fără compensaţii, un proiect care în opinia preşedintelui sud-african necesită amendarea Constituţiei.

Mulţi cetăţeni de culoare salută această măsură, dar albii sunt îngrijoraţi în mod deschis. De asemenea, minoritatea albă condamnă violenţele comise ani de zile împotriva agricultorilor în zone rurale, o problemă extrem de controversată.

Un subiect foarte sensibil, problema terenului a provocat deja în luna martie o polemică diplomatică între Africa de Sud şi Australia, al cărei guvern s-a oferit să-i primească pe fermierii sud-africani albi “persecutaţi” în ţara lor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Proiectul de lege pentru organizarea și funcționarea Camerelor Agricole, consultat la Căușeni

Proiectul de lege pentru organizarea și funcționarea Camerelor Agricole, consultat la Căușeni Astăzi, la Căușeni, a avut loc un eveniment dedicat consultărilor pe marginea proiectului...

Peste 40 de copii din R. Moldova și Ucraina participă la tabăra ‘Divosvit’

Peste 40 de copii din R. Moldova și Ucraina participă la tabăra 'Divosvit' Excursii, jocuri interactive și multă socializare. De asta vor avea parte 40...

Universitatea Slavonă își suspendă activitatea. Studenții urmează să fie transferați în cadrul altor universități

Universitatea Slavonă își suspendă activitatea. Studenții urmează să fie transferați în cadrul altor universități Ministerul Educației și Cercetării informează candidații la admiterea 2024 despre suspendarea...

Andrei Năstase vede o CONSPIRAȚIE între PSRM și PAS: ‘Sunt pregătit să rămân singurul candidat independent’

Andrei Năstase vede o CONSPIRAȚIE între PSRM și PAS: 'Sunt pregătit să rămân singurul candidat independent' Candidatul „independent” Andrei Năstase vede o CONSPIRAȚIE între PSRM...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.