Africa de Sud – Strategie comună pentru conservarea populaţiei de elefanţi sălbatici

Publicat:

Patru şefi de stat din Africa de Sud s-au reunit, marţi, în Botswana în încercarea de a elabora o strategie comună pentru conservarea populaţiei de elefanţi sălbatici din ţările lor, cea mai importantă de pe planetă, relatează marţi AFP, scrie agerpres.

”Nu mai putem continua să rămânem pasivi în timp ce alţii dezbat şi iau decizii care afectează elefanţii noştri”, s-a plâns preşedintele botswanez, Mokgweetsi Masisi, în faţa omologilor săi din Namibia, Zambia şi Zimbabwe.


Citește și : Marea Britanie va organiza alegeri europarlamentare pe 23 mai

Două treimi dintre pachidermele din lume trăiesc în Africa.

În Botswana trăieşte cea mai numeroasă populaţie de elefanţi de pe continent, evaluată în 2015 la circa 135.000 de exemplare. Aceasta reprezintă principala atracţie turistică din această ţară specializată în safari de înaltă calitate, notează AFP.

După ce a fost numit preşedinte, Masisi s-a distanţat de politica de apărare cu orice preţ a vieţuitoarelor sălbatice iniţiată de predecesorul său, Ian Khama.

Guvernul său intenţionează de asemenea să restabilească vânătoarea comercială a animalelor sălbatice pe cale de dispariţie, inclusiv a elefanţilor, interzisă în 2014 de preşedintele Khama.

Este ”indiscutabil faptul că abundenţa elefanţilor creează numeroase constrângeri”, a estimat marţi Masisi adăugând că “ciocnirile dintre elefanţi şi oameni se multiplică pe fondul creşterii cererii de terenuri pentru agricultură şi locuinţe”.

Episoadele recurente de secetă care afectează Africa de Sud de mai multe sezoane “exercită o presiune şi mai mare asupra ecosistemelor noastre fragile”, a insistat şeful statului.

“Aceasta ne obligă să adoptăm măsuri mai stricte pentru a asigura resursele necesare pentru supravieţuirea faunei noastre sălbatice”, a concluzionat Masisi.

Citește și : Întâlnire Donald Trump-Viktor Orban la Washington, la 13 mai (Casa Albă)

În ultimii zece ani, populaţia de elefanţi africani s-a redus la 110.000 de exemplare de la aproximativ 415.000, conform statisticilor Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN). Această scădere este cauzată de comerţul ilegal însă înfloritor cu fildeş, foarte apreciat în medicina tradiţională chineză.

Aproape 40.000 de elefanţi africani cad anual victime braconajului.

Apărătorii animalelor sălbatice se opun cu fermitate eventualei restabiliri a vânătorii care, în opinia lor, va distruge turismul din Botswana, unul dintre pilonii economiei acestei ţări.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un pasager, identificat cu document falsificat. Ce riscă acesta

Încă un pasager, identificat cu document falsificat. Ce riscă acesta În punctul de trecere a frontierei comun Palanca-Maiaki-Udobnoe, polițiștii de frontieră au depistat în fluxul...

Fondurile de pensii americane îl ajută pe Putin să îşi atingă obiectivele în domeniul gazelor

Fondurile de pensii americane îl ajută pe Putin să îşi atingă obiectivele în domeniul gazelor Rusia trebuie să îşi majoreze exporturile de gaze lichefiate pentru...

Utilizatorii din întreaga lume își revin de pe urma celei mai mari pene informatice din istorie

Utilizatorii din întreaga lume își revin de pe urma celei mai mari pene informatice din istorie Utilizatorii şi companiile din diferite industrii esenţiale din întreaga...

Expoziția itinerantă „Caravana amintirilor din Gulagˮ a ajuns la Chișinău

Expoziția itinerantă „Caravana amintirilor din Gulagˮ a ajuns la Chișinău La Chișinău a fost prezentată o expoziție itinerantă, care a trecut prin mai multe localități...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.