X

Africa de Sud ANULEAZĂ starea de catastrofă naturală

Africa de Sud a ridicat miercuri starea de catastrofă naturală decretată la jumătatea lunii februarie din cauza unei secete deosebit de severe care a afectat regiunea oraşului Cape Town, aflat în sud-vestul acestei ţări, informează AFP, potrivit agerpres.

“Am decis să nu prelungesc starea de catastrofă naturală, care expiră pe 13 iunie 2018”, a declarat Zweli Mkhize, ministrul pentru Afaceri tradiţionale din Africa de Sud.

Citeşte şi: Responsabilii pentru doborârea zborului MH17 vor fi judecaţi în Olanda

“Faza acută a secetei din provinciile Western Cape (sud-vest), Eastern Cape (sud-est), Northern Cape (nord-vest) şi din alte zone mai restrânse ale ţării a ajuns la finalul ei”, a explicat ministrul sud-african într-un comunicat.

La jumătatea lunii februarie, starea de catastrofă naturală a fost decretată în întreaga ţară, în contextul în care oraşul Cape Town era ameninţat cu întreruperea aprovizionării cu apă potabilă.

Cu preţul unei reduceri drastice a consumului, a doua metropolă sud-africană a reuşit să evite in extremis îngrijorătoarea “zi zero”, data la care aprovizionarea cu apă urma să fie întreruptă în întregul oraş.

În ultimele săptămâni, regiunea Cape Town a beneficiat de importante precipitaţii sezoniere.

Citeşte şi: Războiul din Yemen intră într-o nouă etapă. Saudiţii iau cu asalt portul Hodeidah

“În aceeaşi perioadă a anului trecut, nivelul apei din baraje era de 21,2% şi consumul de apă era de 615 milioane de litri pe zi”, au reamintit reprezentanţii municipalităţii.

În prezent, nivelul apei din baraje este de 31,8%, iar consumul zilnic de apă este de 532 de milioane de litri, au adăugat ei, îndemnându-i totuşi pe rezidenţi să îşi continue eforturile de economisire a apei, “ţinând cont de incertitudinea precipitaţiilor”.

Obiectivul autorităţilor locale este acela de a limita consumul zilnic de apă la 450 de milioane de litri.

“Trebuie să ne asigurăm că ne vom respecta obiectivele şi restricţiile”, a insistat municipalitatea, referindu-se la un consum zilnic de 50 de litri de apă per persoană.

Tags: Africa de SudapaCape Towncatastrofă naturalăseceta
Categorii: Știrile zilei