X

Africanii care fug de războiul din Ucraina se plâng de rasismul vameşilor

Mai mulţi africani care au fugit de războiul din Ucraina au afirmat că s-au confruntat cu rasism şi discriminare la graniţa dintre Polonia şi Ucraina, relatează luni dpa, potrivit agerpres.

Unii dintre ei au spus că au fost împiedicaţi să treacă graniţa zile la rând, în pofida frigului şi a lipsei de alimente ori alte provizii, în timp ce refugiaţii albi au fost lăsaţi să traverseze.

Citeşte şi: Intră în vigoare sancţiunile dictate împotriva Băncii Centrale a Rusiei – Black News

În social media au stârnit indignare mai multe înregistrări video, între care una în care poate fi văzut clar vehicul al gărzilor de frontieră ucrainene.

În Ucraina învaţă câteva mii de studenţi africani, majoritatea din Nigeria, Ghana, Kenya, Africa de Sud, Etiopia, Somalia, dar şi alte ţări, atraşi de nivelul ridicat al învăţământului şi costurile scăzute.

Ministrul de externe nigerian Geoffrey Onyeama l-a sunat pe omologul său ucrainean pentru clarificarea situaţiei şi şi-a exprimat “preocuparea la vestea că gărzi de frontieră ucrainene împiedică plecarea unor cetăţeni nigerieni”.

Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba “a asigurat că grănicerii ucraineni au fost instruiţi să le permită tuturor străinilor să plece şi a promis că va investiga”, a transmis pe Twitter ministrul nigerian.

Şi directorul pentru diplomaţie publică din MAE sud-african Clayson Monyela a indicat duminică pe Twitter că studenţi sud-africani şi din alte ţări au fost prost trataţi la graniţa dintre Ucraina şi Polonia.

Citeşte şi: Ruşii revendică ‘supremaţia aeriană’ în Ucraina şi acuză Kievul că foloseşte civilii ca scuturi umane – Black News

În schimb, şefa diplomaţiei din Ghana, Shirley Ayorkor Botchwey, a afirmat că studenţii din ţara sa nu au avut probleme în a părăsi Ucraina, într-un comunicat publicat luni. Ea a precizat că 38 dintre cei 220 de cetăţeni din Ghana care au plecat din Ucraina până acum au trecut fără probleme în Polonia, dar alţi peste 460 urmează încă să iasă din Ucraina.

Oficiali polonezi au respins luni acuzaţiile privind studenţii africani, iar un purtător de cuvânt a calificat relatările din social media drept “prostii”, în răspuns la solicitarea dpa. 

Tags: Africa de SudDmitro KulebaEtiopiaGhanaKenyaNigeriaPoloniarefugiatiShirley Ayorkor Botchweysomaliaucraina
Categorii: Război in Ucraina