Africanii sunt amuzaţi, dar şi îngrijoraţi de evoluţia postelectorală din SUA

Publicat:

Pentru mulţi africani, acţiunile preşedintelui american Donald Trump de după scrutinul de marţi au fost prilej de umor negru, în vreme ce alţii au reacţionat cu consternare sau neîncredere, comentează joi Reuters, potrivit agerpres.

În ţări africane unde alegeri recente au fost marcate de acuzaţii de fraudă şi de violenţe, unii s-au declarat alarmaţi de semnalul pe care proclamarea prematură a victoriei de către Trump, acuzaţiile de fraudă şi seria de acţiuni în instanţă le-ar putea transmite propriilor lideri.


Citeşte şi: Trump cere în instanţă suspendarea numărării voturilor în Pennsylvania

‘Trump dă un prost exemplu pentru Africa şi o ţară ca a noastră. Nu poţi să te proclami singur învingător într-un scrutin în care eşti candidat atunci când există justiţie’, este de părere Mory Keita, comerciant de piese auto în Guineea.

Zeci de oameni au murit în protestele de dinaintea şi de după câştigarea unui al treilea mandat, controversat, de către preşedintele acestei ţări vest-africane luna trecută.

‘Este o ruşine totală. Aşa o harababură este demnă de o republică bananieră’, crede Bachir Diallo, director în domeniul minier în Guineea, despre situaţia din Statele Unite.

În vreme ce numărarea voturilor indică spre o victorie a democratului Joe Biden, alţii încearcă un acut simţ al ironiei văzând desfăşurarea evenimentelor într-un stat dezvoltat ale cărui oficialităţi îi admonestează cu regularitate pe liderii africani pentru nerespectarea normelor democratice, notează Reuters.

Când ambasadorul american în Cote d’Ivoire, stat vecin cu Guineea, a cerut miercuri dialog şi angajament faţă de statul de drept în urma unui alt scrutin prezidenţial contestat, a declanşat o avalanşă de reacţii.

‘Cred că replica de pe terenul de joacă este ”cine zice ăla e”’, a reacţionat un utilizator pe Twitter.

Citeşte şi: Germania ajunge la aproape 20.000 de infectări zilnice

‘Ceea ce vedem de la Trump nu este diferit de ceea ce vedem în politica africană. Cu toate acestea, e terifiant să vezi petrecându-se în America’, spune Tito Kisiya, director de vânzări în Tanzania, ţară în care alegerile prezidenţiale desfăşurate săptămâna trecută au atras criticile secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo.

Chiar şi aşa, unii africani care au urmărit alegerile americane găsesc aspecte pozitive ce pot fi preluate.

‘Este calm şi nu există violenţă. Te face să vrei să votezi’, spune Viviane Asseke, profesoară în Cote d’Ivoire, unde mai mult de zece persoane şi-au pierdut viaţa în violenţe de când preşedintele a câştigat un al treilea mandat pe care oponenţii îl consideră neconstituţional. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

89 de imigranţi ilegali au murit înecaţi în largul Mauritaniei

89 de imigranţi ilegali au murit înecaţi în largul Mauritaniei Aproximativ 90 de migranţi au murit luni în naufragiul ambarcaţiunii lor în largul coastelor Mauritaniei...

Alaiba: „Oportunitățile de export pentru R. Moldova abia încep”

Alaiba: „Oportunitățile de export pentru R. Moldova abia încep” „Oportunitățile de export pentru R. Moldova abia încep”, consideră ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba. Citește...

Bărbat spânzurat în propria locuință

Bărbat spânzurat în propria locuință Un bărbat a decedat după ce s-ar fi spânzurat în propria locuință. Descoperirea macabră a avut loc în după-amiaza zilei...

Chișinăul și Bucureștiul își consolidează eforturile pentru combaterea dezinformării

Chișinăul și Bucureștiul își consolidează eforturile pentru combaterea dezinformării Chișinăul și Bucureștiul își consolidează eforturile pentru combaterea dezinformării. Acest aspect a fost abordat, astăzi,  de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.