‘Agenta’ rusă Maria Butina, încarcerată şi eliberată în SUA, s-a întors la Moscova

Publicat:

Maria Butina, o rusoaică condamnată în Statele Unite pentru încercarea de a se infiltra în mediile politice americane, a aterizat la Moscova sâmbătă după-amiază, potrivit jurnaliştilor AFP la faţa locului, potrivit agerpres.

Eliberată vineri din închisoarea de la Tallahassee, capitala administrativă a Floridei, Maria Butina s-a îmbarcat la bordul unui avion la Miami şi a aterizat pe aeroportul Şeremetievo din Moscova.


Citește și : Guterres denunță ‘încălcări substanţiale’ ale drepturilor omului în timpul protestelor din Irak

“Sunt foarte fericită să mă întorc acasă. Sunt foarte recunoscătoare tuturor celor care m-au susţinut, cetăţenilor ruşi care m-au ajutat şi mi-au scris scrisori”, a declarat ea emoţionată reporterilor la aeroport.

“Mulţumesc foarte mult Ministerului Afacerilor Externe şi diplomaţilor care au luptat pentru mine în fiecare zi”, a adăugat ea, cu braţele pline de flori şi escortată de tatăl ei şi de purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova, veniţi să o întâmpine.

Arestată în iulie 2018, Maria Butina este singura cetăţeană rusă care a fost condamnată în cazuri de ingerinţă în politica internă americană, deşi rolul ei pare să fi fost limitat.

Ea a stabilit legături cu National Rifle Association (NRA), puternicul lobby american de arme de foc şi foarte apropiat de Partidul Republican. Pentru aceasta ea s-a servit de propria organizaţie rusă pentru apărarea portului de arme.

Citește și : Proteste sângeroase în Irak. Cel puţin 21 de morți și 1.800 de răniți într-o singură zi

Contactele sale cu NRA i-au permis să se apropie de Donald Trump în timpul campaniei prezidenţiale din 2016.

Ea şi-a susţinut întotdeauna nevinovăţia.

Maria Butina a fost condamnată la 18 luni de închisoare în aprilie, din care jumătate din pedeapsă a fost recunoscută ca deja efectuată. Ea a fost acuzată de “conspiraţie” pentru “promovarea intereselor Rusiei”, dar condamnarea nu se referă decât la neînregistrarea ca agent străin, o cerinţă a legii americane.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.