Agenţia Internaţională a Energiei: Creşterea cererii de petrol continuă să încetinească

Publicat:

IEA: Creşterea cererii de petrol continuă să încetinească

Creşterea cererii de petrol a continuat tendinţa de încetinire în al doilea trimestru al acestui an, fiind înregistrată o majorare de 710.000 barili pe zi, cea mai mică din perioada de după al doilea trimestru din 2022, a anunţat, joi, Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), relatează EFE și Agerpres.

În raportul său privind piaţa globală de petrol, IEA atribuie această creştere mai mică contracţiei consumului în perioada aprilie-mai în China – unde recuperarea după pandemie pare să îşi fi pierdut vigoarea – precum şi creşterii economice mondiale moderate, procesului de electrificare şi măsurilor de eficienţă energetică.


IEA îşi menţine previziunile de creştere a cererii mondiale cu 970.000 barili pe zi pentru acest an (până la 103 milioane barili pe zi) şi cu 980.000 în 2025 (la 105 milioane b/zi).

În schimb, oferta continuă să crească cu un nivel mai mare decât cererea, cu o majorare de 910.00 barili pe zi în trimestrul al doilea, în special datorită impulsionării extracţiei în Statele Unite.

Citește și: Exportul de caise a crescut de peste patru ori într-un an

IEA estimează o altă creştere a ofertei de 770.000 barili pe zi în trimestrul al treilea, cu cea mai mare majorare (600.000 b/zi) provenind din ţări din afara Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţilor săi (OPEC+).

Stocurile de petrol şi derivate au avansat în mai cu 23,9 milioane barili, fiind a patra luna consecutivă de creştere, ajungând la nivelul cel mai înalt de după cel din august 2021.

În ceea ce priveşte preţurile, acestea au înregistrat “o solidă recuperare” în iunie, astfel că petrolul Brent s-a scumpit cu 7 dolari pe baril, până la 87 de dolari, după ce începuse luna la cel scăzut nivel din ultimele şase luni (75,61 dolari barilul). Creşterea se datorează, în primul rând, sporirii riscurilor geopolitice, în urma intensificării ostilităţilor între Israel şi Hezbollah, precum şi continuării atacurilor houthi asupra navelor cu mărfuri în Marea Roşie, ceea ce a obligat multe petroliere să ocolească continentul african.

De asemenea, o influenţă a avut-o şi anunţul OPEC+ conform căruia retragerea graduală a reducerilor voluntare ale producţiei “va fi supusă condiţiilor de piaţă”, menţionează raportul.

Venirea verii în emisfera nordică, cu un consum mai mare pentru călătoriile de vacanţă cu avionul şi autoturismul, adaugă ceva tensiune pe piaţă, deşi raportul IEA preconizează că după această perioadă vor veni “tendinţe mai reci” pe piaţa petrolului, în special din cauza slăbiciunii economiei mondiale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Regizorul francez Christophe Ruggia, acuzat de actriţa Adèle Haenel, va fi judecat pentru agresiune sexuală asupra unei minore

Regizorul francez Christophe Ruggia, acuzat de actriţa Adèle Haenel, va fi judecat pentru agresiune sexuală asupra unei minore Regizorul francez Christophe Ruggia va fi judecat...

BAFTA introduce un nou premiu pentru Cel mai bun film pentru copii şi familie

BAFTA introduce un nou premiu pentru Cel mai bun film pentru copii şi familie BAFTA a anunţat un nou premiu pentru Cel mai bun film...

Mariah Carey anunţă un nou turneu de Crăciun pentru 2024

Mariah Carey anunţă un nou turneu de Crăciun pentru 2024 Mariah Carey, care a devenit inseparabilă de sezonul festiv datorită hitului său "All I Want...

VIDEO – Fefé, primul parfum pentru câini lansat de Dolce&Gabbana

VIDEO - Fefé, primul parfum pentru câini lansat de Dolce&Gabbana Chiar la începutul lunii, pe 1 august, Dolce&Gabbana, cunoscutul brand italian de produse de lux,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.