X

Agenția Națională a Arhivelor și Arhiva Centrală pentru Istoria Poporului Evreu din Israel au semnat un Memorandum

Agenția Națională a Arhivelor și Arhiva Centrală pentru Istoria Poporului Evreu din Israel au semnat un Memorandum

Agenția Națională a Arhivelor și Arhiva Centrală pentru Istoria Poporului Evreu au semnat luni un Memorandum de Înțelegere menit să consolideze colaborarea și schimbul de informații între cele două instituții. Documentul a fost semnat de către directorii Igor Cașu și Yochai Ben-Ghedalia, transmite Moldpres.

Citeşte şi: Trump critică dur ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice – Stiripesurse.md

Potrivit Ambasadei Republici Moldova Israel, memorandumul reprezintă un pas important în stabilirea relațiilor bilaterale și îmbunătățirea accesului la resursele arhivistice. Acesta va facilita schimbul de cunoștințe, resurse și expertiză între cele două instituții, având ca scop protejarea și valorificarea patrimoniului istoric și cultural.

Agenția Națională a Arhivelor și Arhiva Centrală pentru Istoria Poporului Evreu din Israel au semnat un Memorandum

„Semnarea acestui Memorandum de Înțelegere marchează un moment important întrucât deschide calea colaborării cu Arhiva Centrală pentru Istoria Poporului Evreu, arhivă care cuprinde informații despre evreii din toată lumea, inclusiv cei din Basarabia”, a declarat directorul Agenției Naționale a Arhivelor, Igor Cașu.

La rândul său, directorul Arhivei Centrale pentru Istoria Poporului Evreu, Yochai Ben-Ghedalia, a subliniat că este încântat să colaboreze cu Agenția Națională a Arhivelor din Chișinău pentru a promova și conserva istoria evreilor care au rădăcini în teritoriul actual al Republicii Moldova. „Acest acord ne va permite să lucrăm împreună în scopul păstrării memoriei istorice și educării publicului despre patrimoniul nostru comun, luând în considerare că un număr mare a evreilor provin din fostul imperiul țarist și sovietic, inclusiv din Basarabia istorică și Bucovina de Nord. Deopotrivă s-a discutat despre asistența acordată arhivelor din Moldova în ce ține de digitizarea variilor documente împărtășind experiență bogată în acest domeniu”, a menționat oficialul israelian.

În baza Memorandumului de Înțelegere, se creează un cadru pentru proiecte comune, inclusiv inițiative de digitalizare și conservare a documentelor istorice, proiecte de cercetare și organizarea de evenimente științifice, educative și expoziționale.

 

Tags: Agenția națională a arhivelorArhiva Centrală pentru Istoria Poporului EvreuIgor CașuisraelmemorandumYochai Ben-Ghedalia
Știrile zilei