Agenţia naţională de presă a Sloveniei îşi recapătă finanţarea după atenţionări din partea Bruxellesului

Publicat:

Agenţia naţională de presă a Sloveniei STA, calificată drept “o ruşine naţională” de premierul sloven, îşi va recăpăta subvenţiile, a anunţat joi guvernul sloven, în urma unor atenţionări din partea Bruxellesului, informează AFP, scrie agerpres.  

“Am autorizat plata” către STA, finanţată cu două milioane de euro pe an de Ljubljana, a anunţat guvernul sloven într-o declaraţie.


Citește și : Coreea de Nord a organizat o paradă militară FERITĂ de ochii lumii

Apropiat al premierului ungar Viktor Orban şi printre puţinii susţinători ai lui Donald Trump în UE, premierul sloven Janez Jansa a criticat recent modul în care este tratată informaţia de STA. Pe Twitter, el şi-a exprimat nemulţumirea faţă de mass-media care pun la îndoială modul în care guvernul său a gestionat pandemia de coronavirus, în condiţiile în care Slovenia înregistrează unele dintre cele mai mari cifre la nivel mondial privind contaminările, în raport cu populaţia sa de numai circa 2 milioane.

În octombrie, el a calificat STA drept “o ruşine naţională”, pentru că agenţia a acordat, în opinia sa, mai multă importanţă interviului unui muzician critic faţă de guvern decât întrevederii sale cu omologul ungar Viktor Orban.

Guvernul sloven a anunţat în decembrie suspendarea finanţării STA, explicând că cei abilitaţi de la conducerea agenţiei nu au furnizat documentele necesare.

La rândul său, STA a spus că refuză să ofere informaţii cu privire la angajaţi şi munca editorială, denunţând o atingere la adresa libertăţii presei.

Ljubljana a întrebat apoi Bruxellesul dacă plata unor asemenea ajutoare publice presei nu contravine dreptului concurenţei.

“În general, statele membre pot acorda ajutoare agenţiilor de presă” atunci când acestea îndeplinesc o misiune de interes general, a reacţionat luni purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene Arianna Podesta. “Dacă suma nu depăşeşte un anumit prag, ajutorul poate fi acordat direct, fără o notificare prealabilă şi fără o aprobare din partea Comisiei”, a precizat ea.

Un alt purtător de cuvânt al Comisiei a cerut de asemenea ca presa să poată lucra liber şi a declarat că mass-media publice “au un rol special în UE”. “Le cerem statelor membre să se abţină de la orice tentativă de a face presiuni asupra lor”, a subliniat Christian Wigand.

Citește și : Germania se așteaptă la o agravare a pandemiei, dar va putea fi controlată prin vaccinarea populației

STA a fost fondată în 1990, când Slovenia a decis să iasă din fosta federaţie iugoslavă.

Slovenia se află pe locul 32 din aproape 200 de ţări în clasamentul mondial al ONG-ului Reporteri fără Frontiere (RSF) în ceea ce priveşte libertatea presei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.