X

Agenţia naţională de presă a Sloveniei îşi recapătă finanţarea după atenţionări din partea Bruxellesului

Agenţia naţională de presă a Sloveniei STA, calificată drept “o ruşine naţională” de premierul sloven, îşi va recăpăta subvenţiile, a anunţat joi guvernul sloven, în urma unor atenţionări din partea Bruxellesului, informează AFP, scrie agerpres.  

“Am autorizat plata” către STA, finanţată cu două milioane de euro pe an de Ljubljana, a anunţat guvernul sloven într-o declaraţie.

Citește și : Coreea de Nord a organizat o paradă militară FERITĂ de ochii lumii

Apropiat al premierului ungar Viktor Orban şi printre puţinii susţinători ai lui Donald Trump în UE, premierul sloven Janez Jansa a criticat recent modul în care este tratată informaţia de STA. Pe Twitter, el şi-a exprimat nemulţumirea faţă de mass-media care pun la îndoială modul în care guvernul său a gestionat pandemia de coronavirus, în condiţiile în care Slovenia înregistrează unele dintre cele mai mari cifre la nivel mondial privind contaminările, în raport cu populaţia sa de numai circa 2 milioane.

În octombrie, el a calificat STA drept “o ruşine naţională”, pentru că agenţia a acordat, în opinia sa, mai multă importanţă interviului unui muzician critic faţă de guvern decât întrevederii sale cu omologul ungar Viktor Orban.

Guvernul sloven a anunţat în decembrie suspendarea finanţării STA, explicând că cei abilitaţi de la conducerea agenţiei nu au furnizat documentele necesare.

La rândul său, STA a spus că refuză să ofere informaţii cu privire la angajaţi şi munca editorială, denunţând o atingere la adresa libertăţii presei.

Ljubljana a întrebat apoi Bruxellesul dacă plata unor asemenea ajutoare publice presei nu contravine dreptului concurenţei.

“În general, statele membre pot acorda ajutoare agenţiilor de presă” atunci când acestea îndeplinesc o misiune de interes general, a reacţionat luni purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene Arianna Podesta. “Dacă suma nu depăşeşte un anumit prag, ajutorul poate fi acordat direct, fără o notificare prealabilă şi fără o aprobare din partea Comisiei”, a precizat ea.

Un alt purtător de cuvânt al Comisiei a cerut de asemenea ca presa să poată lucra liber şi a declarat că mass-media publice “au un rol special în UE”. “Le cerem statelor membre să se abţină de la orice tentativă de a face presiuni asupra lor”, a subliniat Christian Wigand.

Citește și : Germania se așteaptă la o agravare a pandemiei, dar va putea fi controlată prin vaccinarea populației

STA a fost fondată în 1990, când Slovenia a decis să iasă din fosta federaţie iugoslavă.

Slovenia se află pe locul 32 din aproape 200 de ţări în clasamentul mondial al ONG-ului Reporteri fără Frontiere (RSF) în ceea ce priveşte libertatea presei.

Tags: bruxellesDonald TrumpJanez JansatwitterUEViktor Orban
Categorii: Diaspora