X

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni trebuie să fie desființată

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni trebuie să fie desființată

Problema cu UNRWA e mult mai profundă decât acuzația că e infestată cu teroriști.

Agențiile și funcționarii ONU nu sunt străini de scandal și ocară, scrie THE NEW YORK TIMES, potrivit stiripesurse.ro.

Forțele ONU de menținere a păcii au provocat o epidemie de holeră în Haiti și au comis abuzuri sexuale groaznice în Republica Democrată Congo. Programul ONU „petrol contra hrană” pentru Irak a devenit o schemă de mituire de miliarde de dolari prin care Saddam Hussein ajunsese la numai un pas de a scăpa prin mită de sancțiunile internaționale. În anii ’80 Kurt Waldheim, fost secretar general al ONU, a fost demascat drept fost nazist. E același secretar general care în 1976 a denunțat faptul că Israelul își salvase ostaticii evrei din Entebbe, condamnând „o violare gravă” a suveranității naționale a Ugandei.

Citeşte şi: Livia Mitrofan îi dă peste nas lui Recean: ‘poate nici nu există corupție în justiție’ – Stiripesurse.md

Și acum vine și cel mai nou scandal, implicând Agenția Națiunilor Unite de Ajutor și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni, cunoscută mai mult sub acronimul UNRWA.

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni trebuie să fie desființată

Israelul a predat vineri Washingtonului un dosar întocmit de serviciile de informații care detaliază participarea a 12 angajați ai UNRWA (dintre care șapte sunt profesori în școli) la masacrul din 7 octombrie. După cum au relatat în acest ziar Ronen Bergman și Patrick Kingsley, crimele comise de acești angajați UNRWA variază de la răpirea unei femei israeliene și tăinuirea de muniție pentru aruncătoare de grenade până la omorârea de evrei într-un kibbutz.

În orice caz, oribil – iar ONU a procedat corect să-i dea afară imediat pe nouă indivizi identificați în dosar. Dar ce cuprinde acel dosar s-ar putea să fie cea mai nesemnificativă problemă cu UNRWA. „Estimări ale serviciilor secrete puse la dispoziția SUA conchid că în jur de 1.200 din cei aproximativ 12.000 de angajați ai UNRWA din Fâșia Gaza au legături cu Hamas ori Jihadul Islamic palestinian, iar aproximativ jumătate din ei au rude de gradul unu înregimentate în grupări militante islamiste”, scria luni The Wall Street Journal.

Cifrele merită reținute pentru data viitoare când veți evalua credibilitatea informațiilor din Fâșia Gaza provenite de la ONU. Ce mai merită reținut este că starea de fapt actuală persistă de ani buni. După cum observa acum mai bine de un deceniu Bassem Eid de la Grupul Palestinian de Monitorizare a Drepturilor Omului: „Pentru ca UNRWA să poată supraviețui ei acceptă condițiile [Hamasului – n.a.], fiindcă vor să-și continue activitățile”.

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni trebuie să fie desființată

Noile revelații au fost suficiente pentru ca administrația Biden să-și înghețe finanțarea agenției – în 2022 a fost de aproape 350 de milioane de dolari – până la finalizarea anchetei acesteia. Până marți și alți mari donatori și-au sistat finanțarea, între care Franța, Germania și Japonia.

E un început. Însă problema fundamentală cu UNRWA nu e aceea că ea pare a fi infestată cu teroriști și simpatizanți ai teroriștilor și nici măcar aceea că salariile le sunt plătite de donatori naivi din străinătate. Problema fundamentală cu UNRWA e că ea reprezintă probabil unica agenție a ONU al cărei obiectiv principal e să perpetueze resentimentul și conflictul. Și de aceea ar trebui desființată.

Să așezăm lucrurile în perspectivă. ONU are două agenții dedicate problemei refugiaților. Una se numește Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați și e însărcinată să asigure bunăstarea aproape tuturor celor peste 30 de milioane de refugiați de pe planetă, având puterea de a-i ajuta să se restabilească într-o altă țară dacă nu se pot repatria.

Cealaltă e UNRWA, care teoretic operează sub autoritatea Înaltului Comisar, dar în realitate funcționează independent. Nu mai există pe glob nici un alt grup de oameni în afară de palestinieni care să aibă propria lui agenție ONU.

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni trebuie să fie desființată

De ce? În parte pentru că țările vecine arabe, precum Libanul, au refuzat cu cruzime să-i absoarbă pe refugiații palestinieni. Adică nu le-a refuzat doar acordarea cetățeniei, ci le-a interzis și dreptul de a presta cele mai multe forme de muncă. În 1991 Kuweitul a mers chiar mai departe și a expulzat numai în câteva zile sute de mii de palestinieni din cauză că liderul acestora, Yasser Arafat, îl susținuse pe Saddam Hussein în cursul Războiului din Golf. Nu uitați aceste amănunte data viitoare când guvernele arabe își vor proclama solidaritatea cu poporul palestinian.

Dar la fel de rău precum cruzimea e cinismul. Granițele instabile și mișcările de independență ale perioadei postbelice au produs milioane de refugiați: germani, indieni, pakistanezi, palestinieni și evrei, între care 800.000 de evrei care au fost expulzați de către statele arabe în care trăiseră de secole. Aproape toți și-au putut făuri o viață nouă în alte țări – nu și palestinienii. Ei au fost menținuți într-o stare perpetuă de refugiați pentru atingerea unui dublu obiectiv: pe de o parte subminarea legitimității Israelului, pe de alta realizarea fanteziei iredentiste cum că urmașii lor își vor exercita într-o bună zi ceea ce consideră ei a fi „dreptul la revenire” – lucru care s-ar putea realiza în practică prin eliminarea fizică a statului evreiesc.

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni trebuie să fie desființată

Acest pretins drept constituie cauza prăbușirii tutor tentativelor de a se încheia un acord cuprinzător de pace israeliano-palestinian. E totodată acel drept perpetuat de însăși existența UNRWA. Palestinienii ar fi trebuit în mod normal să fie cetățenii țărilor în care trăiesc – exact așa cum sunt cei vreo 2 milioane de arabi din Israel. Nu ar trebui să fie pioni într-o luptă nesfârșită, subvenționați de la o generație nedreptățită la alta de mărinimia de fațadă a comunității internaționale.

Cei care susțin UNRWA afirmă că în lipsa ei civilii palestinieni vor suferi chiar mai mult. Dar nu există nici un motiv pentru care alte agenții internaționale să nu poată prelua sarcina asigurării imediate de ajutoare pentru Fâșia Gaza. Între timp, SUA și alte țări trebuie să înceapă să-i pună întrebări incomode conducerii agenției, începând cu Comisarul General Philippe Lazzarini.

Temă de gândire: Dacă Lazzarini și adjuncții săi nu știau că UNRWA a angajat în Fâșia Gaza poate chiar sute de membri și simpatizanți ai Hamas, ce fel de control exercită ei asupra agenției? Și, dacă de fapt știau, atunci nu sunt răspunzători? Oricum ar sta lucrurile – neglijență crasă ori complicitate tăcută – ei trebuie să-și dea demisia în clipa aceasta.

Conflictul israeliano-palestinian nu ar trebui să fie de nesoluționat. Dar nici nu va putea fi soluționat atât timp cât milioane de palestinieni au fost transformați în singurii refugiați permanenți ai planetei. Procedând astfel, UNRWA de una singură se așează drept obstacol în calea păcii – un motiv suficient pentru a o face în sfârșit să dispară.

 

Tags: Agenţia ONU pentru palestinieni (UNRWA)GazaisraelONUSUA
Știrile zilei