Agenţia ONU specializată în transportul aerian a ascuns timp de luni de zile un atac informatic grav (presă)

Publicat:

ICAO, agenţia ONU specializată în transportul aerian, a ascuns timp de luni de zile atacul informatic căruia i-a căzut victimă, deşi această intruziune a infectat şi guverne şi companii aeriene, a dezvăluit miercuri Radio-Canada, preluată de AFP, potrivit Agerpres.

Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (International Civil Aviation Organization, ICAO) a suferit în 2016 “cel mai grav atac cibernetic din istoria sa”, comis “foarte probabil” de grupul de piraţi informatici chinezi Emissary Panda, potrivit unei anchete a televiziunii publice canadiene, care se bazează pe rapoarte de anchetă ale acestei agenţii a ONU.


Citește și : Partidul Popular European va analiza posibilitatea excluderii lui Viktor Orban și a partidului său, Fidesz

 

Pe 22 noiembrie 2016, un analist de informaţii al companiei americane de apărare Lockheed Martin l-a avertizat pe responsabilul de sistemele informatice ale ICAO că două dintre serverele sale erau controlate de un pirat care se folosea de ele “pentru a propaga programe virusate pe site-uri web ale unor guverne străine”, indică Radio-Canada.

Directorul sistemelor informatice ale ICAO, James Wan, a alertat atunci o agenţie informatică a ONU, aflată la sediul organizaţiei din New York, dar serviciul său “a respins apoi expertiza analiştilor ONU şi nu s-a obosit să răspundă la e-mailuri timp de mai multe zile sau a transmis date inutilizabile”, menţionează documentele interne obţinute de televiziunea publică canadiană.

Au trecut 15 zile până când specialiştii în informatică ai ONU au putut în cele din urmă să aibă acces la serverele piratate. Analiza lor a dus atunci la concluzia că intruziunea este chiar mai gravă decât se estima iniţial.

La începutul lui 2017, o societate privată a efectuat o anchetă independentă care a ajuns la concluzia că “programul virusat utilizat în atacul cibernetic a fost identificat de antivirusul ICAO, 12 luni mai devreme, dar că reţeaua nu a fost niciodată devirusată”.

Citește și : Cohen : Trump a minţit în legătură cu averea sa

Potrivit Radio-Canada, un site guvernamental turc a fost infectat în urma acestui atac, iar serviciul de e-mail “al unei delegate europene a ICAO” a fost deturnat de piraţi, care trimiteau mesaje în numele ei.

ICAO a precizat pentru AFP că pregăteşte o declaraţie privind aceste dezvăluiri.

La Ottawa, ministrul canadian al transporturilor, Marc Garneau, a declarat miercuri dimineaţă presei că acest caz îl preocupă şi că intenţionează să discute cu secretarul general al ICAO, chinezoaica Fang Liu, în funcţie din 2015.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Casa Albă, avertizată timpuriu cu privire la riscul de crime de război israeliene în Gaza (Reuters)

Casa Albă, avertizată timpuriu cu privire la riscul de crime de război israeliene în Gaza (Reuters) În octombrie anul trecut, când Israelul a lansat raiduri...

Igor Grosu: „Planul nostru este să construim în continuare un sistem de sănătate modern”

Igor Grosu: „Planul nostru este să construim în continuare un sistem de sănătate modern” Președintele Parlamentului, Igor Grosu, i-a felicitat pe medici, asistenți medicali, conducători...

Proprietarul Louis Vuitton încheie un contract de sponsorizare pe 10 ani cu Formula 1

Proprietarul Louis Vuitton încheie un contract de sponsorizare pe 10 ani cu Formula 1 Gigantul francez de lux LVMH a încheiat un contract de sponsorizare...

Târguri cu produse autohtone în toate sectoarele capitalei

Târguri cu produse autohtone în toate sectoarele capitalei În acest week-end, chişinăuienii și vizitatorii capitalei sunt invitaţi la iarmaroace şi la târguri cu mărfuri şi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.