X

Agenţia Spaţială Europeană analizează cauzele eşecului lansării rachetei Vega-C în luna decembrie

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi-a exprimat luni îngrijorarea cu privire la starea rachetelor pe care doreşte să le folosească în programele sale spaţiale, după eşecul lansării unei rachete Vega-C în luna decembrie, transmite DPA, potrivit agerpres

Şeful ESA, Josef Aschbacher, a declarat luni că aşteaptă un raport de la comisia de anchetă cu privire la cauzele eşecului, raport ce urmează să fie gata până la jumătatea lunii februarie.

Citește și : Liderul grupului de mercenari Wagner reacţionează la comparaţia cu Rasputin

“Cred că trebuie să luăm nişte măsuri relativ mai dure cu privire la controlul calităţii”, a declarat el pentru DPA.

Josef Aschbacher s-a referit şi la cele două lansări eşuate anterior ale unor rachete Vega, precizând că succesul rachetei Vega-C este cel mai important obiectiv.

Problemele au început în urmă cu un an, când Rusia a decis să-şi retragă rachetele Soiuz de la baza spaţială europeană Kourou, din Guiana Franceză, conform ESA.

A urmat o puternică lovitură pentru programele spaţiale europene, când prima misiune comercială a rachetei europene Vega-C s-a încheiat cu un eşec imediat după lansarea de la baza din Guiana Franceză, la 20 decembrie.

Această rachetă urma să transporte pe orbită doi sateliţi de observaţii, proprietate a companiei Airbus.

Între timp şi lansarea mult aşteptată a rachetei Ariane 6 a trebuit amânată din nou, pentru ultimul trimestru al acestui an, conform ESA. Racheta Ariane 6 trebuia să fie lansată iniţial încă din 2020.

Citește și : Polonia va cere permisiunea Germaniei pentru a trimite tancuri Ucrainei

“Este evident că trebuie să redobândim accesul european în spaţiu prin Ariane 6”, a comentat Aschbacher.

ESA se bazează pe rachetele Vega C şi Ariane 6 pentru a mări nivelul de competitivitate al zborurilor spaţiale europene. Ariane 6 este modelul succesor al rachetei Ariane 5, ce este folosită încă din 1996. Racheta Vega-C este un model perfecţionat al rachetei Vega, care a început să transporte încărcături pe orbită din anul 2012.

Tags: anchetaESAJosef AschbacherrusiaSoiuz
Categorii: Diaspora