Agenția Spațială Europeană renunță la misiunea de pe Marte planificată împreună cu Rusia

Publicat:

Agenția Spațială Europeană a anunțat că renunță la misiunea de pe Marte planificată împreună cu Rusia din cauza războiului din Ucraina, anunță CNN, informează mediafax.

„Regretăm profund pierderile de vieți și urmările tragice ale agresiunii împotriva Ucrainei. În timp ce recunoaștem impactul cercetării științifice în spațiu, agenția se aliniază la sancțiunile impuse Rusiei de statele membre”, au anunțat reprezentanții Agenției Spațiale Europene.


Citește și : OECD: Războiul din Ucraina şi sancţiunile vor afecta semnificativ relansarea economică la nivel mondial

În timpul întâlnirii de la Paris, conducerea agenției a realizat că nu poate continua cooperarea cu Roscosmos în cadrul misiunii ExoMars care presupunea lansarea unui rover în luna septembrie.

Consiliul agenției l-a mandatat pe directorul general să facă pașii necesari pentru a suspenda colaborarea. Agenția europeană va căuta alternative la proiectul rusesc.

Citește și : Cel puţin 21 de persoane au fost ucise în tiruri de artilerie rusă în apropiere Harkov

În ciuda suspendării misiunii pe Marte, Stația Spațială Internațională continuă să funcționeze. Principalul scop este să păstreze stația deschisă și să mențină staful în siguranță. În prezent, pe stație sunt patru astronauți de la NASA, doi ruși și un european.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.