X

Agenţia spaţială japoneză a recrutat primii săi astronauţi după o pauză de 13 ani

Agenţia spaţială japoneză Jaxa a anunţat marţi că a selectat un medic în vârstă de 28 de ani şi un funcţionar de la Banca Mondială în vârstă de 46 de ani pentru a deveni noii astronauţi ai ţării, o premieră în ultimii 13 ani, informează AFP, potrivit agerpres.

Ayu Yoneda, o femeie chirurg la Centrul medical al Crucii Roşii japoneze, şi Makoto Suwa, un specialist în gestionarea riscului de dezastre de la Banca Mondială, au fost aleşi din peste 4.000 de candidaţi pentru o pregătire care va dura doi ani.

Citeşte şi: Lukașenko ştie care-i ‘scopul Occidentului’: UNIREA R. Moldova cu România! – Black News

Yoneda este doar a treia femeie care se alătură programului spaţial japonez, ai cărui şase astronauţi actuali sunt toţi bărbaţi.

La finalizarea pregătirii, cei doi ar putea fi chemaţi să se alăture misiunilor la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale sau să participe la misiunea Artemis a NASA, care se pregăteşte să trimită oameni pe Lună.

Suwa, un climatolog care a predat în Rwanda, a declarat că speră să îşi folosească cunoştinţele în domeniul dezvoltării internaţionale în serviciul programelor spaţiale şi şi-a exprimat interesul de a studia evoluţia climei pe planeta Marte.

“Cred că roadele dezvoltării spaţiale ar trebui să se simtă nu doar în locuri precum Japonia, ci şi în diverse ţări din întreaga lume”, a declarat el.

“Prin studierea Lunii sau a lui Marte, învăţăm mai multe nu doar despre aceste planete, ci şi despre Pământ”, a adăugat el.

Yoneda a afirmat că speră să contribuie la progresul cunoştinţelor în domeniul ştiinţelor biomedicale, studiind în acelaşi timp impactul călătoriilor în spaţiu asupra omului.

“Intrăm într-o eră în care numeroase persoane vor călători în spaţiu. Durata şi distanţa acestor sejururi vor creşte”, a precizat ea.

Jaxa a deschis procesul de recrutare pentru astronauţi în 2021 la persoane fără pregătire avansată în domeniul ştiinţelor sau al ingineriei.

Citeşte şi: Sintagma ‘limba moldovenească’ ar putea fi înlocuită cu ‘limba română’ în Constituţia Republicii Moldova

Preşedintele agenţiei, Hiroshi Yamakawa, a declarat că doreşte să recruteze din nou speranţe de astronauţi aspiranţi peste aproximativ cinci ani, precizând că este în căutarea unor candidaţi care ar putea aduce programele spaţiale mai aproape de public.

“Responsabilitatea astronauţilor nu numai că se va schimba, dar se va extinde”, a declarat Yamakawa. “Este important să ne continuăm politica de deschidere către o varietate mai mare de persoane”, a subliniat el.

Tags: Agenţia Japoneză de Explorare Aerospaţială (JAXA)astronautiAyu YonedaHiroshi YamakawaJaponiaMakoto Suwa
Categorii: Știrile zilei