Agenţia turcă Anadolu cere eliberarea jurnaliştilor săi arestaţi la Cairo

Publicat:

Agenţia de presă turcă Anadolu a condamnat ferm raidul poliţiei egiptene în biroul său din Cairo efectuat săptămâna aceasta în noaptea de marţi spre miercuri şi a cerut eliberarea angajaţilor săi arestaţi în timpul acţiunii, scrie agerpres.

”Atitudinea poliţiei egiptene faţă de jurnaliştii agenţiei Anadolu este inacceptabilă iar autorităţile egiptene ar trebui să-i elibereze imediat pe angajaţii agenţiei Anadolu”, spune aceasta într-un comunicat difuzat miercuri, în care lansează totodată un apel organizaţiilor de presă naţionale şi internaţionale să reacţioneze şi să acţioneze cu privire la această încălcare a drepturilor omului şi a libertăţii presei.


Citește și : Ucraina cere ajutorul FBI în investigaţia unui presupus atac cibernetic comis de hackerii ruşi

Potrivit comunicatului Anadolu, poliţia egipteană a efectuat o percheziţie la biroul său din Cairo în seara de 14 ianuarie, arestând patru angajaţi, între care un cetăţean turc, pe care i-a dus într-un loc necunoscut. În timpul percheziţiei au fost oprite camerele video de securitate şi a fost întreruptă conexiunea la internet. Forţele de securitate au percheziţionat biroul până la orele dimineţii, au confiscat paşapoartele, telefoanele mobile şi computerele angajaţilor şi i-au împiedicat pe aceştia să ia legătura cu persoane din afară.

Motivul acţiunii nu a fost dezvăluit în pofida solicitării de informaţii pe care Anadolu a formulat-o prin intermediul avocaţilor săi.

Asociaţia Agenţiilor de Presă din Balcani-Europa de Sud-Est (ABNA-SE) consideră că ceea ce s-a întâmplat la biroul din Cairo al agenţiei de presă Anadolu este profund îngrijorător şi nejustificat şi afectează în mod direct libertatea presei şi comunitatea jurnalistică în general, indică un comunicat semnat de preşedintele ABNA-SE, Armela Krasniqi, şi secretarul general al acestei asociaţii, Michalis Psilos.

”ABNA-SE cere eliberarea imediată a jurnaliştilor, deţinuţi în prezent fără vreo informaţie de către autorităţile egiptene. Le cerem autorităţilor egiptene să acţioneze în conformitate cu regulile binecunoscute şi de mult stabilite şi cu legile presei. ABNA-SE va continua să fie alături de membrii săi. Nu vom tolera vreo măsură care ameninţă în mod direct dreptul nostru la liberă exprimare şi valorile noastre democratice”, se arată în comunicatul citat, difuzat joi.

Citește și : Producţia de uraniu îmbogățit a Iranului este mai mare acum decât cea produsă înainte de acordul nuclear (Rouhani)

Şi Alianţa Europeană a Agenţiilor de Presă (EANA) condamnă cu tărie incidentul şi îşi exprimă susţinerea faţă de agenţia turcă de presă, membru al său, şi de jurnaliştii acesteia.

”Noi, Consiliul de conducere al EANA, suntem ferm ataşaţi valorilor fundamentale ale democraţiei şi înţelegem jurnalismul liber ca fiind fundamentul societăţilor democratice. Prin urmare, a merge împotriva acestor valori este o măsură extrem de condamnabilă, iar Consiliul EANA consideră că autorităţile egiptene ar trebui să elibereze imediat jurnaliştii reţinuţi şi să informeze publicul internaţional cu privire la motivele legale ale arestării lor iniţiale”, se spune în comunicatul EANA.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.