X

Agitație electorală, sub masca unui eveniment religios. Victoria Furtună, elogiată de Episcopul Marchel

Agitație electorală, sub masca unui eveniment religios. Victoria Furtună, elogiată de Episcopul Marchel

Un eveniment religios, la care au participat sute de preoți, s-a transformat într-o platformă de agitație electorală în favoarea a doi candidați la alegerile prezidențiale: Victoria Furtună, candidat independent, și Vasile Tarlev, candidatul “Partidului pentru Viitorul Moldovei”. Episcopul Marchel, cunoscut pentru implicarea sa politică, i-a elogiat în fața a sute de credincioși. La eveniment a fost prezent și liderul comuniștilor, Vladimir Voronin.

Mai mulţi preoţi şi enoriaşi au organizat la Complexul Memorial “Eternitate” un parastas pentru soldaţii care şi-au pierdut viaţa în războaie. Evenimentul, aparent unul religios, s-a transformat rapid în agitaţie electorală, după discursul ţinut de Markel, episcopul de Bălți și Fălești.

Citește și: Metode inovative de studiu în limba română la liceul „Mihai Eminescu” din Comrat

PREASFINŢITUL MARCHEL, Episcop de Bălţi şi Făleşti: Ni se pregătește scenariul Ucrainei de a ne arunca la coşul istoriei.  Mulțumire şi recunoștință aduc celei îndrăznețe, unice femei care s-a răsculat pentru păstrarea valorilor noastre! Femeie slabă la vedere, dar cu suflet cu mare. O am în vedere pe Victoria Furtună. Salutare aduc şi domnului Vasile Tarlev, l-am văzut în biserică. Pe timpul când el era la guvernare, era o armonie între puterea de stat şi puterea bisericească”

Citește și:

Pe scenă a urcat și Victoria Furtună, candidat independent la alegerile prezidențiale.

VICTORIA FURTUNĂ candidat independent la alegerile prezidențiale: Astăzi, cu credință mă adresez bunului Dumnezeu şi îi zic, Doamne, îţi mulțumesc pentru toate încercările care ni le-ai dat, dar te rog nu ne mai testa atât că am cam obosit. Vrem să fim fericiţi!

Un preot a venit şi i-a dat Victoriei Furtună un porumbel alb. Întâmplător sau nu, e același gest cu care Furtună și-a lansat campania electorală.

La eveniment au participat și zeci de copii, deși legislația interzice implicarea minorilor în activitatea partidelor politice și asocierea lor în partide politice. Totuși, lipsesc sancțiunile clare pentru astfel de încălcări ale legii.

Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, a fost filmat cum făcea agitație electorală în favoarea candidatei la prezidenţiale, Victoriei Furtună şi în biserică, în fața enoriașilor.

VIOREL CERNĂUŢEANU şef IGP: Avem trei cazuri înregistrate unde s-a admis agitație electorală în lăcașurile sfinte, dar așa cum am spus, articolul 52, alineatul 2 stabilește expres neadmiterea desfășurării unor astfel de acțiuni pe către fețele bisericești sau în lăcașele sfinte. Noi am înregistrat materialele pe cazul respectiv, colegii mei asigură procesele de documentare a cazului, cu siguranță, vor fi primite deciziile corespunzătoare.

În urmă cu câteva zile, Procuratura Anticorupție şi Poliţia au anunţat că investighează mituirea a peste 130 de mii de cetățeni, care ar fi fost plătiți pentru a vota anumiţi candidaţi la alegerile prezidențiale și opţiunea “NU” la referendumul privind integrarea europeană. Sumele provin din Rusia, prin organizația criminală Șor. Potrivit surselor de la Deschide.md, beneficiarii ar fi Victoria Furtună și Vasile Tarlev. Autoritățile nu exclud posibilitatea solicitării Comisiei Electorale Centrale să excludă candidaţii din cursa electorală.

 

Tags: agitatie electoralaEpiscopul MarchelVictoria Furtună
Social