Agnes Callamard PROMITE să nu-i lase în pace pe dictatori și autocrați

Publicat:

Din noua sa funcţie de secretar general al organizaţiei neguvernamentale Amnesty International, Agnes Callamard, fostă expertă a ONU în drepturile omului, raportor special privind execuţiile extrajudiciare, sumare sau arbitrare, afirmă într-un interviu acordat miercuri AFP că îşi va continua lupta împotriva autocraţilor lumii, relatează agerpres.

“Cu siguranţă nu am intenţia să tac!”, asigură Callamard (58 de ani), care în vechea funcţie de raportor special al ONU (din 2016) şi-a atras nenumărate adversităţi: un responsabil saudit a ameninţat-o cu moartea, iar preşedintele filipinez Rudrigo Duterte i-a adresat injurii.


Citește și: Amnesty International: Rusia îl omoară LENT pe Aleksei Navalnîi

“… Vom face mai mult decât să deranjăm reprimarea” drepturilor omului, promite ea în acest interviu.

Prin poziţia sa intransigentă faţă de dictatorii şi autocraţii din lumea întreagă Agnes Callamard a promovat neobosit cauza drepturilor omului în toate dosarele investigate în ultimii ani, notează agenţia franceză de presă.

Panoplia de cazuri investigate numără dosare grele la nivel internaţionale: de la anchetarea asasinării în 2018 a jurnalistului Jamal Khashoggi, atribuită Riadului, până la uciderea în 2020 a generalului iranian Qassem Soleimani într-un atac aerian american considerat “ilegal”, până la asasinarea a doi jurnalişti RFI în 2013 în Mali, caz în care a criticat lentoarea justiţiei franceze.

De fiecare dată, raportoarea specială a ONU privind execuţiile extrajudiciare, sumare sau arbitrare a spus lucrurilor pe nume, fără să se ascundă în spatele limbajului diplomatic artificial obişnuit al funcţionarilor Naţiunilor Unite. De fiecare dată, reacţiile au fost violente, comentează AFP.

În 2017, preşedintelui filipinez Rodriguo Duterte i-au picat greu criticile ei cu privire la politica sa antidrog şi a ameninţat-o că o va pălmui, proliferând insulte la adresa sa. Mai recent, un înalt responsabil saudit a ameninţat în două rânduri că se va “ocupa” de Callamard dacă Naţiunile Unite nu-i va tempera ardoarea.

Fostul secretar de stat american Mike Pompeo a fost agasat de raportul ei cu privire la atacul împotriva lui Qassem Soleimani, ucis de o dronă americană pe aeroportul din Bagdad, calificându-l drept “eronat”.

Nici raportul Amnesty International pe 2020/2021 asupra situaţiei drepturilor omului în lume publicat miercuri nu este menit să-i repare relaţiile cu anumiţi lideri străini.

În acest document de 500 de pagini, Amnesty – organizaţie neguvernamentală cu sediul la Londra – îi acuză pe mai mulţi dintre aceştia că au profitat de pandemia de COVID-19 pentru a intensifica reprimarea drepturilor omului. Din Ungaria până în ţările din Golf, trecând prin Filipine, multe ţări au fost criticate în acest sens.

Citește și: Vaccinul Moderna combate COVID-ul și la șase luni după administrare

Nici Franţa, ţara sa natală, nu a fost cruţată. În acest sens, AFP aminteşte o declaraţie a sa la adresa ministrului de externe Jean-Yves le Drian într-un interviu pentru Le Monde anul trecut: “Nu aş fi în stare să spun când a fost el capabil să apere drepturile omului ‘cel puţin o dată'”.

“Diplomaţia franceză nu mai este ceea ce a fost odată în numeroase dosare legate de drepturi”, susţine ea miercuri, arătând un “cartonaş roşu” guvernului francez, ale cărui politici distrug, potrivit ei, “la foc mic valorile pe care ar trebui să se bazeze orice societate”, conform agenţiei de presă citate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mark Zuckerberg a devenit a doua cea mai bogată persoană din lume

Mark Zuckerberg a devenit a doua cea mai bogată persoană din lume Mark Zuckerberg, directorul general al Meta Platforms, l-a depăsit pe Jeff Bezos, devenind...

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

H&M va elimina treptat utilizarea de puf şi pene în îmbrăcămintea pe care o comercializează, urmând a le folosi doar dacă au fost reciclate

H&M va elimina treptat utilizarea de puf şi pene în îmbrăcămintea pe care o comercializează, urmând a le folosi doar dacă au fost reciclate Retailerul...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.