Agricultorii europeni nemulţumiţi se ‘adresează Bruxellesului’ din oraşul-simbol Schengen

Publicat:

Agricultorii europeni nemulţumiţi se ‘adresează Bruxellesului’ din oraşul-simbol Schengen

Agricultori germani, belgieni, francezi şi luxemburghezi au ocupat miercuri cu tractoarele un pod care leagă Germania de Luxemburg şi au organizat în oraşul Schengen o conferinţă de presă la care au transmis Bruxellesului nemulţumirile lor comune, relatează AFP.

Circa 200 de tractoare au blocat podul peste râul Mosela către orele prânzului, purtând pancarte cu slogane precum “Să salvăm agricultura!”, sau “Producem unt, pâine şi bere! Ideologia, asta nu hrăneşte!”, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Peste 800 de oficiali occidentali au semnat o scrisoare critică la adresa politicii faţă de Israel şi Gaza

“Noi, tinerii agricultori, din Belgia, Franţa, Germania şi Luxemburg, suntem astăzi aici pentru revendicări europene”, a declarat un reprezentant al protestatarilor, Marc Bodo, la conferinţa de presă desfăşurată în oraşul-simbol al liberei circulaţii în UE.

“Trebuie să lăsăm acasă problemele naţionale, noi suntem aici pentru a ne adresa Bruxellesului”, a adăugat acesta, prezentând “cinci revendicări” de bază ale agricultorilor europeni: “reguli egale pentru toţi agricultorii europeni”, “un sistem de control strict” pentru produsele importate din afara UE, “securitate în materie de planificare” pe termen lung, “un venit echitabil” şi o politică de mediu care să nu se facă “în detrimentul veniturilor” companiilor agricole.

Protestele agricultorilor europeni s-au înmulţit în statele UE, acţiuni de acest fel continuând miercuri în mai multe ţări, printre care Franţa, Portugalia, Italia, Grecia, Spania sau Bulgaria. În Spania, peste o mie de tractoare au pornit după-amiază într-un marş către Barcelona.

Agricultorii europeni sunt nemulţumiţi de restricţiile ce le sunt impuse prin politicile de mediu ale UE, de pătrunderea liberă pe piaţă a produselor ucrainene (scutite de obligaţia respectării standardelor europene) şi de creşterea costurilor, unele din aceste costuri fiind tot rezultatul noilor politici de mediu sau al unor decizii guvernamentale, precum creşteri de accize la combustibil ori eliminarea unor subvenţii.

Vezi și : Statele Uniunii Europene şi-au dat acordul asupra primei legi privind inteligenţa artificială

În încercarea de a le calma furia, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a retras marţi un proiect legislativ care prevede diminuarea folosirii pesticidelor. Într-un alt gest de acelaşi fel, Comisia Europeană a propus săptămâna trecută o derogare parţială de la aplicarea uneia dintre noile norme de mediu ale UE care impune lăsarea unor terenuri în pârloagă, plus măsuri de limitare a unor importuri agricole ucrainene în cazul unor distorsiuni ale pieţei şi a promis “simplificarea” Politicii Agricole Comune a UE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meta șterge zeci de mii de conturi Facebook și Instagram. Motivul eliminării din rețelele de socializare

Meta șterge zeci de mii de conturi Facebook și Instagram. Motivul eliminării din rețelele de socializare Meta anunţă că în jur de 63.000 de conturi...

Melcii invazivi, care produc daune culturilor, pot fi respinşi cu ajutorul usturoiului (studiu)

Melcii invazivi, care produc daune culturilor, pot fi respinşi cu ajutorul usturoiului (studiu) Un studiu australian a descoperit că speciile invazive de melci au o...

Zodiile care se vor umple de bani la sfârșitul lunii iulie: Vor atinge culmile succesului

Zodiile care se vor umple de bani la sfârșitul lunii iulie: Vor atinge culmile succesului Conform astrelor, anumite zodii se vor bucura de o perioadă...

UNESCO a retras cel mai mare parc natural din Senegal de pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol

UNESCO a retras cel mai mare parc natural din Senegal de pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.