X

Agricultorii sună alarma din nou și cer ședință cu premierul Recean

Agricultorii bat alarma din nou și cer ședință cu prim-ministrul, Dorin Recean. Fermierii susțin că situația este un critică, iar pierderile sunt enorme. „Cu părere de rău, compensațiile la care a insistat în permanență Forța Fermierilor, sunt mizere și alocarea acestora întârzie”, menționează Forța Fermierilor într-un comunicat preluat de Unimedia.

„În ultimele săptămâni organizația noastră foarte atent a monitorizat evoluția prețurilor la cereale și oleaginoase, atăt pe piață internă, căt și în regiune. Constatăm că din tot bazinul Mării Negre la moment în Moldova sunt cele mai joase prețuri la grău, orz și rapiță.

Citeşte şi: Traficul feroviar peste podul Crimeei a fost reluat. Ucraina dă vina pe Rusia! – Stiripesurse.md

Chiar și în Ucraina un kg de grău costă în medie 2,9 lei per kg, pe cănd la noi în țară acest preț este de 2,5 lei. În general, în toate țările Europei de Est, în afară de Moldova, se atestă un trend de majorare ușoară a prețurilor la grău, orz și rapiță. Chiar dacă recolta culturilor de primă grupă este mai bună comparativ cu anul precedent, fermierii noștri cu prețuri actuale la materia primă suportă pierderi enorme, care variază între 3-6 mii per hectar de cereale de primă grupă.

Îndemnul autorităților abilitate privind vânzarea rapidă a materiei prime este o acțiune iresponsabilă, care contribuie la distrugerea agricultorilor micro, mici și mijlocii. În același timp, imediat după începutul recoltării culturilor de primă grupă, s-a pornit procesul hărțuirii financiare a producătorilor agricoli din partea creditorilor, care mai nu merg după combinele fermierilor și cer achitarea imediată a datoriilor sau transmiterea în contul acestora producției recoltate, calculate la prețuri mizere.

Citeşte şi: Cozi de maşini la Vama Sculeni! Autorităţile au luat măsuri speciale – Stiripesurse.md

Se creează impresia că asistăm la niște acțiuni coordonate în vederea menținerii artificiale a prețurilor joase la materia primă și presiunii maximale asupra agricultorilor în vederea încasării creanțelor, fapt care ar falimenta în scurt timp mii de fermieri. Cu părere de rău, compensațiile pentru agricultori, la care a insistat în permanență Forța Fermierilor, sunt mizere și alocarea acestora întârzie.

În acest context, pentru a evita insolvabilitatea iminentă a fermierilor micro, mici și mijlocii, Asociația Forța Fermierilor cere:

  1. Convocarea imediată a ședinței cu prim-ministru RM;
  2. Introducerea urgentă prin decizia CSE a unui moratoriu pănă la 31 decembrie 2023 la calcularea penalităților, dobânzilor de întârziere și altor comisioanelor/taxelor de sancțiuni ce țin de achitarea datoriilor către toți creditorii producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii, care cultivă preponderent cereale și oleaginoase.
    1. Necalcularea pănă la 31 decembrie 2023 penalităților la executarea obligațiunilor față de bugetul public național pentru agricultorii micro, mici și mijlocii, care produc preponderent cereale și oleaginoase, precum și interzicerea blocării conturilor acestora.
    2. Interzicerea pănă la 31 decembrie 2023 executării silite a obligațiunilor fermierilor micro, mici și mijlocii, care produc preponderent cereale și oleaginoase, precum și inițierii procesului de insolvență împotrivă acestora.

Autosesizarea Consiliului Concurenții pe problema prețurilor mici de achiziționare a culturilor de primă grupă, comparativ cu prețuri în regiune, în vederea investigării existenții unui acord de cartel”, se arată într-un comunicat emis de Forța Fermierilor.

Tags: Asociația Forța FermierilorDorin Receanfermieri
Categorii: SocialȘtirile zilei