AIEA a detectat ‘particule de uraniu natural’ într-un loc nedeclarat din Iran

Publicat:

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a detectat “particule de uraniu natural” într-un loc nedeclarat din Iran, conform unui raport consultat de către AFP luni la Viena, potrivit agerpres.

“Agenţia a detectat particule de uraniu natural de origine antropogenică într-un loc din Iran nedeclarat Agenţiei”, se arată în raport.


Citește și : Mii de polonezi au participat la Marşul Independenţei la Varşovia organizat de extrema dreapta

AIEA nu a numit acest loc. Potrivit unor surse diplomatice citate anterior de AFP, AIEA a transmis întrebări Teheranului în legătură cu un loc semnalat de Israel în trecut ca putând să găzduiască activităţi presupus nucleare.

O sursă a spus că AIEA a prevalat în primăvară eşantioane din acest loc din districtul Turquzabad din Teheran.

Conform AIEA, Iranul a început de asemenea de la 9 noiembrie să îmbogăţească uraniu la complexul său subteran Fordo, relatează şi Reuters.

Raportul confirmă astfel că Iranul şi-a intensificat procesul de îmbogăţire a uraniului, stocul de uraniu slab îmbogăţit atingând acum echivalentul a 551 de kilograme.

Acordul încheiat de Iran cu marile puteri în 2015 nu permite decât un stoc limitat la 300 de kilograme.

Citește și : Confruntări între forţele de ordine şi studenţi într-un campus universitar din centrul Atenei

Iranul depăşeşte treptat limitele acordului privind activităţile nucleare, ca răspuns la retragerea de anul trecut a SUA din înţelegere şi la noile sancţiuni ale Washingtonului împotriva Teheranului.

Iranul susţine că poate renunţa rapid la aceste depăşiri dacă SUA îşi ridică sancţiunile.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.