X

AIEA a detectat ‘particule de uraniu natural’ într-un loc nedeclarat din Iran

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a detectat “particule de uraniu natural” într-un loc nedeclarat din Iran, conform unui raport consultat de către AFP luni la Viena, potrivit agerpres.

“Agenţia a detectat particule de uraniu natural de origine antropogenică într-un loc din Iran nedeclarat Agenţiei”, se arată în raport.

Citește și : Mii de polonezi au participat la Marşul Independenţei la Varşovia organizat de extrema dreapta

AIEA nu a numit acest loc. Potrivit unor surse diplomatice citate anterior de AFP, AIEA a transmis întrebări Teheranului în legătură cu un loc semnalat de Israel în trecut ca putând să găzduiască activităţi presupus nucleare.

O sursă a spus că AIEA a prevalat în primăvară eşantioane din acest loc din districtul Turquzabad din Teheran.

Conform AIEA, Iranul a început de asemenea de la 9 noiembrie să îmbogăţească uraniu la complexul său subteran Fordo, relatează şi Reuters.

Raportul confirmă astfel că Iranul şi-a intensificat procesul de îmbogăţire a uraniului, stocul de uraniu slab îmbogăţit atingând acum echivalentul a 551 de kilograme.

Acordul încheiat de Iran cu marile puteri în 2015 nu permite decât un stoc limitat la 300 de kilograme.

Citește și : Confruntări între forţele de ordine şi studenţi într-un campus universitar din centrul Atenei

Iranul depăşeşte treptat limitele acordului privind activităţile nucleare, ca răspuns la retragerea de anul trecut a SUA din înţelegere şi la noile sancţiuni ale Washingtonului împotriva Teheranului.

Iranul susţine că poate renunţa rapid la aceste depăşiri dacă SUA îşi ridică sancţiunile.

Tags: AIEAFordoIranSUAteheranuraniuwashington
Categorii: Sinteze