AIEA avertizează asupra unor probleme cu apa de răcire la centrala nucleară din Zaporojie

Publicat:

AIEA avertizează asupra unor probleme cu apa de răcire la centrala nucleară din Zaporojie

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA), cu sediul la Viena, a avertizat vineri că apa din iazul de răcire de la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei, aflată sub controlul forţelor ruse, continuă să scadă, deşi este “crucială pentru securitatea” uzinei, relatează EFE.

“Nivelul apei din iazul de răcire de la centrala nucleară din Zaporojie continuă să scadă”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Experţii AIEA au observat în ultimele săptămâni o scădere continuă a nivelului apei din iazul de răcire şi, dacă această tendinţă persistă, va fi dificil de pompat apă de acolo, o problemă agravată de caniculă.

După distrugerea barajului de la Kahovka în iunie 2023, în perimetrul centralei nucleare au fost săpate 11 puţuri de apă subterană pentru a furniza aproximativ 250 de metri cubi de apă pe oră iazurilor de stropire, suficient pentru a răci cele şase reactoare în starea lor actuală de oprire la rece.

În cadrul unei vizite efectuate săptămâna trecută, echipa AIEA a constatat că iazurile de stropire funcţionează în mod adecvat, cu niveluri nominale ale apei. Cu toate acestea, orice problemă legată de aprovizionarea cu apă ar putea forţa utilizarea iazului de răcire ca sursă de rezervă.

“Scăderea nivelului apei din iazul de răcire rămâne o potenţială sursă de îngrijorare. Vom continua să monitorizăm îndeaproape situaţia pentru a asigura o aprovizionare suficientă cu apă de răcire în orice moment”, a declarat Grossi.

În afară de monitorizarea nivelului apei, experţii AIEA au supervizat activităţile de mentenanţă la întreaga centrală.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

Echipa AIEA continuă să ateste activităţi militare la distanţe diferite de centrală, observând fum în depărtare, despre care conducerea rusă a centralei nucleare a raportat că a fost provocat de incendii.

Grossi a propus, fără rezultat, crearea unei zone de securitate în jurul centralei nucleare din Zaporojie – cea mai mare din Europa – situată în apropiere de linia frontului, pentru a se evita un eventual accident cu consecinţe devastatoare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Kremlinul recunoaște: Asasinul Vadim Krasikov este un agent FSB

Kremlinul recunoaște: Asasinul Vadim Krasikov este un agent FSB Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut că Vadim Krasikov, care a fost eliberat...

VIDEO/ Plaja din România unde delfinii fac spectacol la răsărit: Vin foarte aproape de mal, e o experiență de vis

VIDEO/ Plaja din România unde delfinii fac spectacol la răsărit: Vin foarte aproape de mal, e o experiență de vis Imaginează-ți cum dimineața începe cu...

Prezența în România a legendarelor B-52 e una specială: Amintește Rusiei de brațul lung al bombardierelor SUA

Prezența în România a legendarelor B-52 e una specială: Amintește Rusiei de brațul lung al bombardierelor SUA O zi istorică a avut loc în urmă...

E bine să știm: regulile și condițiile de traversare a frontierei cu animale de companie

E bine să știm: regulile și condițiile de traversare a frontierei cu animale de companie Stimați călători,  în contextul mai multor întrebări înregistrate de către...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.