AIEA avertizează cu privire la intensificarea luptelor din apropierea centralei nucleare Zaporijjia

Publicat:

Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a făcut o călătorie delicată miercuri la centrala nucleară Zaporijjia — situată în sud-estul Ucrainei și controlată de Moscova aproape de la începutul invaziei ruse de anul trecut, unde a avertizat încă o dată cu privire la intensificarea luptei în zonă. În acest scenariu alarmant, oficialul argentinian a reiterat și că “încearcă” să ajungă la un acord “pentru a evita o catastrofă”, scrie EL PERIODICO, potrivit RADOR.

De fapt, centrala a stârnit îngrijorare deosebită, deoarece de câteva luni ambele părți, atât autoritățile ucrainene, cât și cele ruse, s-au acuzat reciproc de atacurile din împrejurimile sale și împotriva structurii în sine, care a fost și ea lovită de focuri ocazional. Și situația nu s-a îmbunătățit în ultimele săptămâni. În acest moment, “nu este un secret faptul că există o creștere a numărului de trupe în regiune și se deschid discuții despre contraofensive”, a explicat Grossi.


Citeşte şi: Democrația încă mai rezistă în Israel – Black News

Călătoria oficialului – a doua la uzina Zaporijjia de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei – vine și după ce AIEA a încercat luni de zile să stabilească o zonă de securitate în jurul uzinei pentru a o feri de pericolul unui accident, după cum a explicat el însuși în decembrie într-un interviu pentru EL PERIÓDICO. Totuşi, toate aceste încercări au eșuat până acum.

Prin urmare, în prezent se lucrează pentru găsirea unor alternative, chiar dacă acestea sunt soluții minime, așa cum a sugerat însuși Grossi. “Încerc să pregătesc și să propun măsuri realiste care să poată fi agreate de toate părțile”, a spus el. “Ideea este să cădem de acord asupra anumitor principii și a anumitor angajamente, printre care acela de a fi atacată centrala”, a adăugat el. Dar “este o activitate în curs”, a argumentat el.

Cu acest punct de plecare, primul lucru este să fim de acord că centralele nucleare “nu ar trebui să fie atacate sau folosite pentru a-i ataca pe alții”, a spus Grossi, înainte de a adăuga că “nu ar trebui să existe nici echipamente militare (în centrale nucleare)”. “Fără retragerea imediată a forțelor și personalului rus din centrala nucleară Zaporijjia și din teritoriul adiacent, orice eforturi de restabilire a securității și protecției nucleare sunt sortite eșecului”, a spus el.

În acest scop, Grossi s-a întâlnit, luni, din nou și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, iar în cadrul întâlnirii unul dintre principalele subiecte de conversație a fost legat de condițiile precare ale uzinei din Zaporijjia, care în mai multe rânduri a fost nevoită să folosească generatoarele diesel de urgență. Cu toate acestea, însuși Zelenski i-ar fi spus lui Grossi că siguranța uzinei nu este “garantată” în timp ce structura se află în mâinile ruşilor, potrivit informațiilor publicate de Reuters.

Motivul, după cum a scris agenția de presă americană AP – care a avut acces exclusiv la întâlnirea dintre Grossi și Zelenski – este că situația structurii este deosebit de alarmantă din cauza militarizării zonelor adiacente, precum și a multiplelor pene de curent pe care le-a suferit structura. Acesta din urmă este un motiv de îngrijorare pentru că în pericol este și capacitatea de răcire a reactoarelor, care ar putea duce la un accident precum cel din 2011 de la Fukushima.

Citeşte şi: Până și aliații lui Putin se întorc împotriva lui – Black News

Conform informațiilor disponibile, în acest moment două reactoare sunt în stare de oprire la cald și furnizează căldură pentru Energodar, orașul în care se află centrala Zaporijjia, și încă două sunt în stare de oprire la rece, în timp ce stația în furnizează energie electrică printr-un o singură linie încă în funcțiune.

Într-adevăr, însăși organizarea vizitelor lui Grossi la uzină rezumă, într-un fel, dificultățile cu care se confruntă organizația internațională. Pentru a călători la Zaporijjia, Grossi a călătorit într-un convoi escortat de agenți de securitate și de poliția militară rusă în vehicule blindate Tigr, după cum a publicat agenția rusă TASS. Și, pe lângă Grossi, din delegație au mai făcut parte și trei tehnicieni din Slovacia, Franța și Japonia, care vor rămâne în aceste facilități pentru următoarele două luni, întrucât sunt înlocuitorii colegilor lor care au făcut parte din misiunea anterioară.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina...

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu ‘capitulare’ Kievului

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu 'capitulare' Kievului Rusia este gata să ia în considerare...

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava Un atac cu rachete al forţelor armate ruse...

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO În timp ce războiul continuă, Ucraina pare tot mai departe de a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.