AIEA cere încetarea atacurilor cu drone la centrala Zaporojie după ce Rusia a informat că 8 angajaţi au fost răniţi

Publicat:

AIEA cere încetarea atacurilor cu drone la centrala Zaporojie după ce Rusia a informat că 8 angajaţi au fost răniţi

Atacurile cu drone ce au ca ţintă centrala nuclearo-electrică Zaporojie (ZNPP), din estul Ucrainei şi ocupată de Rusia, trebuie să înceteze, a declarat directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, după ce administraţia rusă a raportat astfel de lovituri în apropierea centralei, transmite Reuters.

‘ZNPP a informat AIEA despre câteva lovituri cu drone în vecinătatea centralei astăzi, care au rănit muncitori la substaţia electrică Enerhodar şi au declanşat incendii în pădurea de lângă staţia de comutare a ZNPP’, a indicat agenţia de la Viena pe platforma socială X, adăugând că astfel de atacuri pun în pericol siguranţa nucleară şi vieţi, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Rusia a anunţat în cursul zilei că opt angajaţi ai centralei au fost răniţi într-un atac cu drone asupra unei substaţii în oraşul Enerhodar, a transmis dpa.

Bărbaţii lucrau pentru a restabili alimentarea cu energie atunci când au fost luaţi la ţintă în mod deliberat, a declarat Aleksei Lihaciov, şeful autorităţii nucleare ruse Rosatom.

Atacul ucrainean a fost o ‘încălcare ostentativă’ a reglementărilor AIEA privind siguranţa nucleară, a adăugat el.

Potrivit lui Lihaciov, substaţia este parte a infrastructurii centralei nucleare Zaporojie şi alimentează cu energie oraşul Enerhodar.

Şeful Rosatom a mai spus că au avut loc trei atacuri cu drone asupra substaţiei în interval de o oră, şi a cerut AIEA să reacţioneze.

Rusia a ocupat cea mai mare centrală nucleară din Europa la scurt timp după declanşarea invaziei în Ucraina în februarie 2022 şi are de atunci controlul asupra ei.

Citește și: Moldova îşi trimite militarii în Somalia

Din motive de securitate, reactoarele au fost oprite în 2022, dar ele necesită în continuare răcire.

La centrala Zaporojie este desfăşurată o misiune de observatori a AIEA.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Preţurile mondiale la alimente s-au menţinut constante în iunie

Preţurile mondiale la alimente s-au menţinut constante în iunie Indicele global al preţurilor la produsele alimentare s-a menţinut constant în iunie, preţurile mai scăzute pe...

La gura sobei, cu poveștile satului Cairaclia, scoase din anonimat

La gura sobei, cu poveștile satului Cairaclia, scoase din anonimat În Moldova a fost publicată și prezentată comunității bulgare cartea „Неразказаните истории на село Кайраклия“...

Vizita lui Orban la Moscova: Diplomaţia ucraineană denunţă o vizită care nu a fost coordonată cu Kievul

Vizita lui Orban la Moscova: Diplomaţia ucraineană denunţă o vizită care nu a fost coordonată cu Kievul "Referitor la vizita prim-ministrului ungar Viktor Orban la...

O femeie a rămas fără 12 mii euro, încercând să-și salveze fiica dintr-un accident fals

O femeie a rămas fără 12 mii euro, încercând să-și salveze fiica dintr-un accident fals Un tânăr de 18 ani din Ungheni a fost reținut...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.