AIEA confirmă că Iranul a început procesul de îmbogăţirea uraniului la 20%

Publicat:

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat luni că Iranul a declanşat procesul destinat producerii de uraniu îmbogăţit la 20% în uzina subterană de la Fordo, ceea ce înseamnă o nouă încălcare a acordului nuclear semnat în 2015, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Directorul general Rafael Mariano Grossi a informat statele membre ale AIEA că Iranul a început să alimenteze cu uraniu deja îmbogăţit la 4,1% şase cascade de centrifuge (…) în scopul de a creşte la 20%’, a anunţat agenţia, într-o declaraţie transmisă France Presse.


Citește și : Incendii de vegetaţie periculoase în Western Australia

Guvernul de la Teheran anunţase puţin mai devreme această evoluţie, la câteva zile după ce informase AIEA.

Ea survine cu circa două săptămâni înainte de finalul mandatului preşedintelui american Donald Trump, adeptul unei campanii de ‘presiune maximă’ împotriva Teheranului, şi pe fondul speranţelor într-o reducere a tensiunilor odată cu instalarea lui Joe Biden la Casa Albă.

Inspectorii erau prezenţi la Fordo (180 km sud de Teheran) ‘pentru a desface sigiliul Agenţiei de pe containerul cilindric care a fost ulterior reconectat la linia de producţie’, a precizat AIEA, care a numărat în total 1.044 de centrifuge.

Teheranul îşi marchează astfel voinţa de a reveni la nivelul practicat înainte de acordul din 2015, chiar dacă nivelul actual se află încă foarte de departe de cel de 90% necesar pentru o utilizare în scop militar, dar mult peste ceea ce fusese asumat (3,67%).

Din mai 2019, la un an de la retragerea unilaterală a Statelor Unite din acord şi reimpunerea de sancţiuni împotriva sa, Iranul şi-a redus treptat angajamentele asumate, dar nu depăşea pragul de 4,5%, potrivit celui mai recent raport al AIEA, din luna noiembrie.

Citește și : Guvernul de la Atena suferă o remaniere restrânsă în plină pandemie

Printre celelalte încălcări ale acordului, Teheranul a anunţat la începutul lui 2020 ridicarea oricărei limite a echipării sale cu centrifuge, utilizate pentru producerea de combustibil nuclear.
După acordul de la Viena, numărul acestora fusese redus la 5.060, faţă de peste 19.000 anterior.

Acuzat de SUA şi de Israel, inamicii săi declaraţi, Iranul a negat întotdeauna că ar dori să se doteze cu arma nucleară.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.