AIEA confirmă că Iranul îmbogăţeşte uraniu la un nivel superior celui autorizat prin acordul din 2015

Publicat:

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat luni că Iranul a început să îmbogăţească uraniu la un nivel superior celui autorizat prin acordul încheiat în iulie 2015 cu marile puteri, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Inspectorii Agenţiei au verificat pe 8 iulie că Iranul îmbogăţeşte uraniul dincolo de 3,67%’, a indicat un purtător de cuvânt al organizaţiei de la Viena, într-un comunicat.


Citește și : Teheranul cere Marii Britanii să elibereze IMEDIAT petrolierul capturat în Gibraltar

Teheranul a anunţat în cursul zilei că a îmbogăţit uraniu la nivelul de cel puţin 4,5%, ca răspuns la reinstituirea sancţiunilor de către SUA.

În mai 2018, preşedintele american Donald Trump a denunţat unilateral acordul destinat să garanteze caracterul strict paşnic al programului nuclear iranian, sub supervizarea Agenţiei de la Viena.

Iranul a anunţat la începutul lunii mai că va încălca treptat angajamentele asumate în 2015 dacă ceilalţi semnatari nu îi vor permite să ocolească sancţiunile americane care îi sufocă economia.

Citește și : Statul de drept s-a prăbuşit în Venezuela sub regimul Maduro (CIJ)

Pe 1 iulie, AIEA a confirmat că Iranul depăşise uşor nivelul autorizat al stocurilor de uraniu slab îmbogăţit, stabilit la 300 kg prin acord.

Teheranul a negat constant că ar încerca să fabrice bomba nucleară, indicând luni că vizează un grad de îmbogăţire a uraniului de 5%, mult sub cel de 90% necesar în scop militar.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a informat că va ţine o reuniune extraordinară pe 10 iulie, la cererea SUA, pentru a evalua derogările la acord anunţate de Teheran.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Harris îl pune pe Trump în defensivă într-o dezbatere aprinsă

Harris îl pune pe Trump în defensivă într-o dezbatere aprinsă Vicepreşedinta democrată a SUA, Kamala Harris, l-a pus marţi pe republicanul Donald Trump în defensivă...

Zelenski pariază totul pe presiunea internaţională pentru a pune capăt războiului

Zelenski pariază totul pe presiunea internaţională pentru a pune capăt războiului Conştient de lipsa perspectivelor favorabile pe front şi confruntat cu riscul scăderii ajutorului militar...

Cum ne afectează succesul AfD din Germania de Est?

Cum ne afectează succesul AfD din Germania de Est? Succesul de duminică al AfD la alegerile regionale din Turingia și Saxonia sugerează o înclinare tot...

Să vorbim despre libera exprimare după inculparea lui Pavel Durov

Să vorbim despre libera exprimare după inculparea lui Pavel Durov Ne luptăm deja de ani cu problemele ridicate de servicii precum Telegram. E încă prea devreme...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.