X

AIEA confirmă că Iranul îmbogăţeşte uraniu la un nivel superior celui autorizat prin acordul din 2015

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat luni că Iranul a început să îmbogăţească uraniu la un nivel superior celui autorizat prin acordul încheiat în iulie 2015 cu marile puteri, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Inspectorii Agenţiei au verificat pe 8 iulie că Iranul îmbogăţeşte uraniul dincolo de 3,67%’, a indicat un purtător de cuvânt al organizaţiei de la Viena, într-un comunicat.

Citește și : Teheranul cere Marii Britanii să elibereze IMEDIAT petrolierul capturat în Gibraltar

Teheranul a anunţat în cursul zilei că a îmbogăţit uraniu la nivelul de cel puţin 4,5%, ca răspuns la reinstituirea sancţiunilor de către SUA.

În mai 2018, preşedintele american Donald Trump a denunţat unilateral acordul destinat să garanteze caracterul strict paşnic al programului nuclear iranian, sub supervizarea Agenţiei de la Viena.

Iranul a anunţat la începutul lunii mai că va încălca treptat angajamentele asumate în 2015 dacă ceilalţi semnatari nu îi vor permite să ocolească sancţiunile americane care îi sufocă economia.

Citește și : Statul de drept s-a prăbuşit în Venezuela sub regimul Maduro (CIJ)

Pe 1 iulie, AIEA a confirmat că Iranul depăşise uşor nivelul autorizat al stocurilor de uraniu slab îmbogăţit, stabilit la 300 kg prin acord.

Teheranul a negat constant că ar încerca să fabrice bomba nucleară, indicând luni că vizează un grad de îmbogăţire a uraniului de 5%, mult sub cel de 90% necesar în scop militar.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a informat că va ţine o reuniune extraordinară pe 10 iulie, la cererea SUA, pentru a evalua derogările la acord anunţate de Teheran.

Tags: AIEADonald TrumpIransanctiuniSUAuraniuViena
Categorii: Sinteze