AIEA: Încă nu s-au înregistrat progrese în discuţiile cu Iranul în dosarul nuclear

Publicat:

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi-a reiterat, într-un raport consultat joi de AFP, “îngrijorarea profundă” cu privire la absenţa progreselor în discuţiile cu Iranul asupra chestiunii a trei situri nedeclarate, relatează AFP, potrivit agerpres

“Încă nu s-au înregistrat progrese”, şi-a exprimat regretul directorul general Rafael Grossi, care menţionează totuşi propunerea Teheranului de a primi responsabili ai acestei instanţe a ONU “până la sfârşitul lunii noiembrie”.


Citește și : Un general israelian face publice informaţii despre programul de drone înarmate

El aşteaptă cu această ocazie “clarificări” în acest dosar privind urmele de uraniu îmbogăţit găsite în trecut în diverse locuri, pentru “a putea garanta că programul nuclear iranian are scopuri exclusiv paşnice”.

AIEA cere din nou “explicaţii tehnice credibile” de la Iran, “inclusiv acces la situri şi la material, precum şi colectarea de eşantioane”, subliniază documentul – confidenţial în această etapă – pregătit înainte de Consiliul Guvernatorilor prevăzut la mijlocul săptămânii viitoare la Viena, unde îşi are sediul AIEA.

Cele două părţi au reluat contactele la 7 noiembrie, Iranul trimiţând o delegaţie în Austria.

Un diplomat european ironizează acest calendar: “înainte de fiecare Consiliu, Teheranul face un gest” pentru a evita votarea unei rezoluţii critice la momentul Consiliului, a spus el, exprimându-şi speranţa că vizita anunţată marchează un nou “început”.

Dosarul este unul dintre principalele puncte asupra cărora sunt blocate negocierile care au demarat în aprilie 2021 la Viena pentru a reanima acordul din 2015, torpilat trei ani mai târziu de fostul preşedinte american Donald Trump.

Teheranul cere de fapt închiderea anchetei AIEA pentru a ajunge la un compromis cu interlocutorii săi direcţi (Germania, Franţa, Marea Britanie, China şi Rusia), în timp ce SUA participă indirect.

După semnale pozitive în august, negocierile sunt acum într-un punct mort.

Citește și : Următorul summit al NATO se va axa pe cheltuielile militare şi pe sprijinul pentru Ucraina

Pactul din 2015, cunoscut sub acronimul englez JCPOA, urmăreşte să împiedice Iranul să intre în posesia armei atomice, un obiectiv pe care Teheranul l-a negat mereu.

Însă în urma retragerii SUA şi a reintroducerii de sancţiuni americane care îi sufocă economia, Teheranul şi-a încălcat treptat obligaţiile.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Persecutarea ‘plebei’

Persecutarea 'plebei' „Plebeii” sunt aceia care sunt escortați în pripă în fața instanței în contextul accelerării sistemului nostru judiciar, notează publicația britanică The Spectator. Nu cu multă...

Aportul ONU la activitatea Hamasului (editorial WSJ)

Aportul ONU la activitatea Hamasului UNRWA a recunoscut în sfârșit că angajații ei au participat la pogromul din 7 octombrie. ONU recunoaște în sfârșit, într-un mod...

Anatol Țăranu: Votul alegătorilor din R. Moldova poate influența serios rezultatele ambelor scrutine din România

Anatol Țăranu: Votul alegătorilor din R. Moldova poate influența serios rezultatele ambelor scrutine din România La alegerile parlamentare și prezidențiale din acest an din România,...

Kamala Harris, Moldova și moldovenii

Kamala Harris, Moldova și moldovenii Moldovenii sunt puțin interesați de procesele politice care au loc în SUA. Aceasta chiar dacă sunt conștienți că de linia...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.