X

AIEA: Iranul continuă să-şi pună în aplicare angajamentele din acordul nuclear

Iranul continuă să-şi pună în aplicare angajamentele nucleare din cadrul acordului încheiat cu marile puteri, a afirmat miercuri directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Yukiya Amano, în răspuns la decizia anunţată în ajun de preşedintele american, Donald Trump, de a retrage SUA din acest acord, relatează Reuters, dpa şi AFP, potrivit agerpres.

Directorul AIEA a subliniat într-un comunicat că, “în cadrul JCPOA (numele oficial al acordului din 2015), Iranul este supus celui mai riguros regim de verificare nucleară din lume”.

Citeşte şi: Retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul: perspectivele americanilor şi iranienilor obişnuiţi

El a insistat că AIEA “poate confirma că în momentul de faţă Iranul îşi pune în aplicare angajamentele legate de JCPOA” şi a dat asigurări că agenţia “monitorizează îndeaproape evoluţiile” legate de acest acord.

Directorul AIEA a menţionat în declaraţia sa că JCPOA reprezintă “un progres important în materie de verificare” şi a adus beneficii majore, contrazicând astfel argumentul evocat de preşedintele american, care l-a calificat drept “dezastruos”.

Citeşte şi: Obama a catalogat decizia lui Trump de a retrage SUA din acordul nuclear iranian drept o ”gravă eroare”

Tags: acord nuclearAgentia Internationala pentru Energia Atomica (AIEA)IranSUAYukiya Amano
Categorii: Sinteze