X

AIEA: Nu a existat nicio rotație a personalului tehnic la centrala nucleară de la Cernobîl din 21 martie

La centrala nucleară de la Cernobîl nu a avut loc nicio rotație a personalului din 21 martie, afirmă, vineri, organismul de supraveghere nucleară al ONU, citat de CNN, informează mediafax.

Ucraina a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că nu a existat nicio rotație a personalului tehnic la centrala nucleară de la Cernobîl din data de 21 martie, a declarat vineri organismul de supraveghere nucleară al ONU.

Citește și : În cursul unei vizite în Polonia, Joe Biden l-a numit din nou ‘criminal de război’ pe Vladimir Putin

Potrivit unui comunicat al AIEA, Ucraina nu știe nici când ar putea avea loc următoarea rotație.

Autoritatea de reglementare ucraineană a informat joi AIEA că bombardamentele rusești asupra punctelor de control din orașul vecin, Slavutych, unde locuiesc mulți angajați ai centralei nucleare de la Cernobîl, „i-au împiedicat să se deplaseze spre și dinspre centrală”.

Personalul actual, care a sosit la centrală în 20-21 martie, a înlocuit personalul care se afla acolo de când forțele rusești au preluat controlul asupra sitului, la 24 februarie, a precizat AIEA.

Vineri, Agenția de stat ucraineană pentru gestionarea zonei de excludere „a furnizat informații tehnice suplimentare detaliate despre Laboratorul Analitic Central din orașul Cernobîl, despre care a declarat la începutul acestei săptămâni că a fost <jefuit de prădători>”, a precizat AIEA.

Citește și : Armata rusă îşi consolidează forţele şi mută în Ucraina trupe staţionate în Georgia

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat că „în ultimele săptămâni și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la situația dificilă cu care se confruntă personalul care operează instalațiile nucleare ucrainene în care este prezentă armata rusă”. El a subliniat că „abilitatea acestora de a-și îndeplini sarcinile importante fără presiuni nejustificate” este esențială pentru menținerea securității nucleare.

Tags: centralaCernobîlONUucraina
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina