X

AIEA se declară ‘îngrijorat de creşterea tensiunilor’ în jurul programului nuclear iranian

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) s-a declarat luni ‘îngrijorată de creşterea tensiunilor’ în jurul programului nuclear iranian, după ce Teheranul a anunţat luna trecută că nu va mai respecta unele dintre restricţiile impuse de acordul din 2015, informează AFP, potrivit agerpres.

‘Sper că vom putea găsi o modalitate de a reduce tensiunile prin dialog’, a declarat într-un discurs directorul general al AIEA, Yukiya Amano, în deschiderea reuniunii trimestriale a Consiliului guvernatorilor acestei agenţii ONU cu sediul la Viena.

Citește și : Explozie provocată de o scurgere de gaze într-o primărie de lângă Roma – Zece răniți (VIDEO)

Iranul a anunţat la 8 mai că, după anunţarea noilor sancţiuni americane, nu se mai simte obligat să respecte unele restricţii impuse de acest acord, în special în ceea ce priveşte stocurile sale de apă grea şi de uraniu îmbogăţit.

În urmă cu un an, preşedintele american Donald Trump a anunţat că SUA se retrag din acordul încheiat de marile puteri cu Teheranul şi apoi a reinstituit sancţiuni împotriva Republicii Islamice.

La rândul său Iranul a avertizat că, dacă celelalte ţări semnatare ale acordului nu se vor grăbi să caute modalităţi de minimalizare a efectelor sancţiunilor americane, la începutul lunii iulie va înceta să mai respecte restricţiile privind nivelul de îmbogăţire a uraniului său, precum şi eventuale modificări ale reactorului său de apă grea din Arak.

Citește și : Cei doi candidaţi la primăria Istanbulului se vor confrunta în prima dezbatere televizată din aproape două decenii

Cu două săptămâni în urmă, în ultimul raport al inspectorilor AIEA se arată că stocurile de uraniu şi apă grea din Iran au crescut, dar că erau în acel moment în limitele stabilite de acord.

‘Aşa cum am subliniat în mod constant, angajamentele luate de Iran în conformitate cu acordul din 2015 reprezintă un pas important pentru verificarea nucleară’ şi, prin urmare, este ‘esenţial’ ca Iranul să continue să le respecte, a subliniat directorul AIEA.

Tags: acordAIEADonald TrumpONUsanctiuniteheranYukiya Amano
Categorii: DiasporaSinteze