AIEA se declară îngrijorată de faptul că alimentarea centralei nucleare Zaporojie depinde doar de generatoare

Publicat:

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a denunţat miercuri faptul că centrala nucleară ucraineană Zaprojie, aflată sub ocupaţie rusă, a pierdut din nou conexiunea electrică externă şi depinde exclusiv de propriile sale generatoare de urgenţă, transmite EFE. Totodată, compania de stat pentru energie nucleară din Ucraina, Energoatom, a acuzat Rusia că nu permite accesul la centrală pentru un convoi de vehicule aparţinând companiei ucrainene şi care transportă motorină, potrivit Reuters şi agerpres.

”Echipa noastră de la centrala nucleară Zaporojie m-a informat în această dimineaţă (miercuri dimineaţa – n.r.) că centrala a pierdut toată energia externă pentru a doua oară în cinci zile”, a declarat directorul general al acestei agenţii a ONU, Rafael Grossi. ”Generatoarele sale diesel de urgenţă furnizează în prezent electricitate pentru funcţionarea în siguranţă şi protecţia nucleară”, a adăugat el într-un mesaj postat pe Twitter.


Citește și: Ruşii fug de încorporare inclusiv cu iahturi spre Coreea de Sud – Black News

Deşi cele şase reactoare ale centralei nucleare sunt oprite, alimentarea continuă cu energie electrică este obligatorie pentru a menţine rece combustibilul nuclear din interiorul reactoarelor şi a evita un eventual accident.

AIEA, care are doi observatori prezenţi la centrală, încearcă să impună crearea unei zone de securitate în jurul centralei, iar pentru aceasta Grossi s-a aflat marţi la Moscova, care şi-a însuşit prin decret centrala ocupată.

”Această pierdere repetată de energie este un eveniment profund îngrijorător şi subliniază nevoia urgentă a unei zone de protecţie de securitate nucleară în jurul instalaţiei”, a subliniat Grossi.

Citeşte şi: Biden despre Putin: ‘A făcut un calcul greşit în Ucraina!’ – Black News

La rândul său, compania Energoatom a precizat într-o declaraţie că ”a pregătit şi a trimis o nouă încărcătură de combustibil diesel la centrala nucleară Zaporojie. Cu toate acestea, la ora 10:00 (07:00 GMT), partea rusă nu a permis trecerea convoiului de vehicule ale companiei”.

De la începerea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie, Moscova şi Kievul s-au învinovăţit reciproc de bombardamente în preajma celei mai mari centrale nucleare din Europa, care au avariat unele clădiri ale centralei şi sistemul de alimentare cu energie electrică.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev Kievul a reușit să restabilească două treimi din capacitatea sa...

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1...

Ucraina nu poate să oprească avansarea trupelor ruse. Zelenski dă vina pe Occident

Ucraina nu poate să oprească avansarea trupelor ruse. Zelenski dă vina pe Occident În ciuda înțelegerilor de securitate și ale pachetelor de ajutor militar promise...

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post)

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post) Săptămâna viitoare, la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.