‘Ajunge!’ – Hillary Clinton şi artiste iraniene interpelează ONU în legătură cu represiunea împotriva femeilor în Iran

Publicat:

Fosta candidată democrată la alegerile prezidenţiale americane Hillary Clinton şi mai multe artiste şi activiste iraniene au interpelat luni ONU în legătură cu represiunea împotriva femeilor în Iran, cu ocazia unui eveniment artistic la New York în faţa sediului Naţiunilor Unite, informează AFP, potrivit agerpres.

Fosta şefă a diplomaţiei americane din perioada 2009-2013 a participat pe Roosevelt Island, o insulă pe East River între Manhattan şi Queens, la o ceremonie de dezvăluire a unor instalaţii de artă, printre care un ochi gigant pictat pe trepte, intitulate ‘Eyes on Iran’ (‘Ochii pe Iran’).


“Această campanie ‘Eyes on Iran’ în faţa Naţiunilor Unite urmăreşte să facă astfel încât opinia publică să nu uite represiunea brutală în derulare la adresa femeilor şi fetelor iraniene”, a spus Hillary Clinton, înconjurată de artiste iraniene care trăiesc în SUA, cum ar fi Sheida Soleimani, Aphrodite Désirée Navab, Shirin Neshat şi Mahvash Mostala.

Citeşte şi: Prima zi a Ministerialei NATO de la Bucureşti – Black News

Foto: (c) Mike Segar / REUTERS


Fosta primă doamnă a SUA a afirmat că “moartea Mahsei Amini în mâinile poliţiei a declanşat o revoluţie în cursul căreia poporul iranian, condus de femei şi de fete, a spus: ‘Ajunge, nu vom mai tolera această opresiune'”.

Iranul este zguduit de manifestaţii de la moartea în detenţie la 16 septembrie a tinerei Mahsa Amini, arestată cu trei zile în urmă de poliţia moravurilor pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict al Republicii Islamice, care prevede purtarea vălului.

Hillary Clinton a transmis o petiţie internaţională lansată în urmă cu o lună şi susţinută şi de vicepreşedinta americană Kamal Harris pentru ca “statele membre ale Naţiunilor Unite să răspundă la curajul cetăţenilor iranieni şi să excludă Iranul din Comisia ONU privind femeile”.

Foto: (c) Mike Segar / REUTERS


Păstrând Iranul membru, “această comisie şi ONU îşi pierd credibilitatea”, a spus fostul secretar de stat.

Ţările membre ale Comisiei ONU privind condiţia femeii (CSW) sunt alese de Consiliul Economic şi Social al ONU. Mandatul Iranului se va încheia în 2026, iar cel al SUA, anul viitor.

Citeşte şi: Reuniunea ruso-americană pentru Tratatul New Start a fost amânată pe termen nelimitat – Black News

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a decis la 24 noiembrie să deschidă o anchetă internaţională asupra represiunii împotriva manifestaţiilor despre care Republica Islamică a spus că sunt “tulburări” încurajate de Occident.

Foto: (c) Mike Segar / REUTERS


Cel puţin 416 persoane au fost ucise, conform unui ONG cu sediul în Norvegia, Iran Human Rights (IHR), şi 15.000 au fost arestate, potrivit raportorului special al ONU pentru Iran.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Parlamentul a ratificat Acordul dintre Guvernul R.Moldova și Guvernul R.Lituania privind cooperarea tehnică și financiară

Parlamentul a ratificat Acordul dintre Guvernul R.Moldova și Guvernul R.Lituania privind cooperarea tehnică și financiară Parlamentul a ratificat Acordul  dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul...

NATO se pregătește să staționeze temporar o brigadă în România

NATO se pregătește să staționeze temporar o brigadă în România Înainte de summitul Alianței Nord Atlantice (NATO) de la Washington (9 - 11 iulie), Înaltul...

Războiul hibrid al Kremlinului contra Chișinăului: Recean dezminte falsurile lansate legate de pensii, medicamente și subvenții

Războiul hibrid al Kremlinului contra Chișinăului: Recean dezminte falsurile lansate legate de pensii, medicamente și subvenții Premierul Dorin Recean a dezmințit falsurile răspândite ,,tot mai...

Importul de culturi cerealiere și oleaginoase va fi licențiat provizoriu

Importul de culturi cerealiere și oleaginoase va fi licențiat provizoriu Aleșii poporului au adoptat astăzi în două lecturi un proiect de lege care prevede licențierea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.