Ajutor american masiv pentru Egipt, în pofida progreselor limitate în ceea ce priveşte drepturile omului

Publicat:

Administraţia americană a lui Joe Biden a aprobat miercuri, pentru al doilea an consecutiv, cea mai mare parte a ajutorului său militar pentru Egipt, în pofida preocupărilor sale cu privire la respectarea drepturilor omului în această ţară, domeniu în care s-au înregistrat progrese limitate, au anunţat responsabili americani, informează joi AFP, potrivit agerpres.

“Abordarea noastră reflectă preocupările administraţiei în ceea ce priveşte drepturile omului şi drepturile fundamentale în Egipt, încercând în acelaşi timp să menţinem angajamentul şi dialogul pe care ne-am străduit să-l avem de 20 de luni, pentru a obţine progrese suplimentare” în acest domeniu, a declarat un înalt responsabil al Departamentului de Stat american, sub protecţia anonimatului.


Citeşte şi: Primăriţa din Ciudad de Mexico onorează familia Assange în numele ‘libertăţii de exprimare’ – Black News

Exerciţiul este unul delicat pentru Washington, pentru că Egiptul este un aliat strategic al SUA şi suscită în fiecare an semne de întrebare în Congres şi din partea unor organizaţii nonguvernamentale, care critică ajutorul american acordat unei ţări acuzate de abuzuri în domeniul drepturilor omului şi de întemniţarea a mii de deţinuţi politici.

Legea americană obligă în fiecare an Departamentul de Stat să certifice sau nu progresul Egiptului în materie şi condiţionează 300 de milioane de dolari din ajutorul său de progresele realizate în acest domeniu.

Anul acesta, secretarul de stat american Antony Blinken a decis să refuze Egiptului 130 de milioane de dolari din cele 300 de milioane, care vor fi astfel “reprogramate”, au precizat aceşti responsabili.

Ajutorul militar american direct pentru Egipt, care nu include vânzări de arme, este de circa 1,17 miliarde de dolari pe anul fiscal 2021.

Egiptul, care găzduieşte în noiembrie summitul COP27 asupra climei, este astfel unul dintre principalii beneficiari ai ajutorului militar american după ce ţara a fost prima naţiune arabă ce şi-a restabilit relaţiile cu Israelul, în 1979.

Cu toate acestea, Washingtonul consideră că Egiptul a făcut “progrese clare” în materie judiciară, chiar dacă administraţia Biden deplânge progrese prea limitate în ceea ce priveşte drepturile omului.

Unele ONG-uri estimează că există circa 60.000 de deţinuţi politici în Egipt.

Preşedintele american Joe Biden afirmă că drepturile omului şi promovarea democraţiei este o prioritate a politicii sale externe, în contrast cu predecesorul său Donald Trump.

Citeşte şi: Un prim ajutor militar direct al Washingtonului pentru Taiwan a depăşit o etapă-cheie în Congres – Black News

Însă acest principiu se loveşte adesea de interesele SUA atunci când este vorba de aliaţi consideraţi cruciali, precum Egiptul în Orientul Mijlociu.

“Dacă sunteţi un aliat al SUA, nu întemniţaţi deţinuţi politici”, a criticat senatorul democrat Chris Murphy, care a îndemnat administraţia Biden să blocheze întreaga sumă de 300 de milioane de dolari.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.