Ajutor pentru migranţi: Consiliul Constituţional din Franţa consacră ‘principiul fraternităţii’

Publicat:

Consiliul Constituţional din Franţa a afirmat vineri că acordarea de ajutor dezinteresat unor străini aflaţi în situaţie ilegală nu trebuie să fie pasibilă de pedeapsă, în numele “principiului fraternităţii”, relatează AFP, potrivit agerpres.

Această decizie, care invocă “fraternitatea” într-un context politic european tensionat, în care sunt promovate idei departe de acest concept, va determina de asemenea modificări la unele legi din Franţa.


Citeşte şi: Fondatorul sectei Aum, organizatorul atentatului cu sarin din metroul din Tokyo a fost executat

Consiliul a examinat o cerere a lui Cédric Herrou, un agricultor devenit simbol al ajutorului pentru migranţi la frontiera franco-italiană, care a solicitat abolirea “delictului de solidaritate”.

El şi un alt militant au fost condamnaţi pentru “ajutor pentru şedere ilegală”.

Prin urmare, Consiliul a consacrat “principiul fraternităţii”, reamintind că “deviza republicii franceze este ‘Libertate, egalitate, fraternitate'”, iar Constituţia se referă la acest “ideal comun”.

“Din principiul fraternităţii decurge libertatea de a-l ajuta pe celălalt, în scop umanitar, fără a ţine cont de legalitatea şederii sale pe teritoriul naţional”, se arată în textul deciziei.

În consecinţă, Consiliul dispune modificarea până la 1 decembrie 2018 a mai multor articole ale Codului de intrare şi şedere a străinilor, considerate neconstituţionale.

Primul vizat este Articolul 622-1, care pedepseşte ajutorul pentru intrarea, deplasarea şi şederea ilegală cu un maxim de cinci de ani închisoare şi 30.000 de euro amendă.

Citeşte şi: Un parlamentar german a fost ‘momit’ de serviciile secrete chineze

Consiliul Constituţional apreciază că legislatorul nu a respectat echilibrul între ‘principiul fraternităţii’ şi ‘apărarea ordinii publice’.

Prin urmare, Consiliul cere legislatorului să scoată din câmpul urmăririlor în justiţie orice acţiune de ajutor umanitar pentru ‘şederea’, dar şi pentru ‘deplasare’ migranţilor. În schimb, “ajutorul pentru intrare ilegală” rămâne sancţionat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări Doi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.