X

Al-Assad: America ‘fură petrol’ sirian și îl vinde Turciei

Președintele Siriei, Bashar al-Assad, a declarat luni, în cadrul unui interviu, că Statele Unite vând către Turcia petrol din zăcămintele siriene, acuzând că Washingtonul „fură petrol” sirian, informează site-ul agenției ruse de presă TASS, potrivit mediafax.

Întrebat ce se întâmplă cu petrolul extras la est de Eufrat, Assad a spus că „acum America este cea care fură petrol și îl vinde Turciei”.

Citește și : Boris Johnson aprobă publicarea raportului despre posibile ingerinţe ruseşti în politica britanică

Liderul de la Damasc a declarat că înaintea americanilor, sondele petroliere din respectiva regiune a Siriei au fost utilizate de către organizațiile teroriste Jabhat al-Nusra și Stat Islamic. „Regimul turc este implicat direct în vânzarea petrolului, în trecut împreună cu al-Nusra, mai târziu cu ISIS și acum cu americanii”, a spus el.

La finalul lunii octombrie, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat că intenționează să retragă trupele americane din nordul Siriei, unde Turcia desfășoară o operațiune militară de amploare. Cu toate acestea, el a declarat că Washingtonul va menține controlul asupra câmpurilor petroliere din nord-estul acestei țări.

Citește și : Beijingul condamnă decizia Washingtonului de expulzare a unor diplomaţi chinezi

Ministerul rus al Apărării a acuzat recent Statele Unite că ar face contrabandă cu petrol sirian.

Trimisul special al Statelor Unite pentru Siria, James Jeffrey, a insistat că prezența americană în regiune este legală, iar Washingtonul dorește doar să se asigure că grupările teroriste nu vor avea acces la resursele de petrol din Siria.

Tags: Donald TrumpJames JeffreypetrolsiriaStatele Uniteturciawashington
Categorii: Sinteze