X

Al doilea accident mortal în armata franceză în decurs de 15 zile

Un militar a murit, iar altul a fost grav rănit într-un exerciţiu militar în Landes, la două săptămâni după o prăbuşire în timpul unui zbor de antrenament soldată cu doi militari morţi, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Doi militari au căzut la sol în circumstanţe care rămân de stabilit”, a anunţat într-un comunicat ministrul francez al Apărării Florence Parly.

Citește și: SUA a înregistrat 2500 de decese de coronavirus de ieri până azi

O sursă apropiată dosarului a evocat ”o problemă cu frânghia” şi o ”cădere de foarte sus” a celor doi, miercuri după-amiaza, în cursul unui exerciţiu.

Doi militari au murit şi alţi cinci au fost răniţi, la 15 aprilie, într-un accident în timpul unui zbor de antrenament cu o aeronavă aparţinând Regimentului 5 de elicoptere de luptă din Pau.

Un purtător de cuvânt al Forţelor aeriene franceze, colonelul Cyrille Duvivier a declarat că accidentul a avut loc la aproximativ cinci kilometri sud-vest de comuna Biscarosse (Landes).

Sergentul Pierre Pougin, un scafandru salvator heliportat din Escadronul de elicoptere 1/67 ”Pyrénées” din cadrul Bazei Aeriene 120 de la Cazaux (Gironde) a murit, se arată într-un comunicat.

Un infirmier de la Serviciul de Sănătate al Armatei (SSA) a fost preluat de salvatori şi se afla miercuri seara ”în stare gravă”.

Acest antrenament, într-o misiune de salvare (Search and Rescue), era realizat de un elicopter de transport militar de tip Caracal din cadrul escadronului Pyrénées.

Acest escadron a fost angajat în ultimii ani în Operaţiunea antijihadistă Barkhane în Sahel, în vederea susţinerii forţelor, recunoaşterii, căutării şi salvării în luptă. Prin misiunea sa s-a făcut remarcat în salvarea unor civili, dar şi în 2014, într-o salvare spectaculoasă cu elicopterul, pe o hulă de şase-opt metri, a 11 membri ai echipajului unui cargou spaniol, care eşuase pe un dig la Anglet (Pyrénées-Atlantiques).

”Printr-un antrenament constant, printr-un know-how exigent şi printr-un angajament fără falie, aceşti militari salvează concetăţeni şi vieţi din cer, în metropolă şi peste mări”, a declarat Parly, citată în comunicat. ”Soldat, marinar, aviator, ei veghează zilnic cu miile asupra francezilor, cu discreţie şi abnegaţie”.

Citește și: Trump își reia vizitele electorale în SUA

La 15 aprilie, doi militari au murit, iar alţi cinci au fost răniţi într-un accident al unui zbor de antrenament, în care aeronava s-a prăbuşit pe un câmp, în centrul unei zone împădurite, după care a luat foc. Niciun element al anchetei nu a fost divulgat.

La sfârşitul lui noiembrie, baza militară Pau-Uzein şi Regimentul 5 de elicoptere de luptă au fost îndoliate de pierderea a şapte membri într-un accident de elicopter în Mali, soldat cu moartea a 13 militari francezi – cea mai importantă pierdere a armatei franceze într-o operaţiune din 1983.

Parly s-a declarat miercuri ”întristată”. Ea a transmis ”condoleanţe familiilor, rudelor şi fraţilor de arme” ale militarului decedat şi şi-a exprimat ”susţinerea în această încercare a infirmierului rănit”.

Tags: Anglet (Pyrénées-Atlantiques)BarkhanecaracalFlorence ParlyfrantaPau-UzeinPierre PouginPyrénéesRegimentul 5 de elicoptereServiciul de Sănătate al Armatei (SSA)
Categorii: Externe