Al-Qaida vrea să se extindă în ţările din Golful Guineei (oficial francez)

Publicat:

Al-Qaida în Sahel dezvoltă în prezent “un proiect de expansiune” către Golful Guineei, în special în Cote d’Ivoire şi Benin, a declarat luni Bernard Emié, şeful serviciului francez de informaţii externe, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Într-o rară apariţie publică, alături de ministrul apărării Florence Parly, şeful Direcţiei generale a securităţii externe (DGSE) a prezentat imagini de la o reuniune, desfăşurată în februarie 2020, la care au participat, în centrul Mali, cei mai înalţi responsabili locali ai organizaţiei jihadiste.


Citește și : Şeful diplomaţiei europene vrea să se întâlnească cu Aleksei Navalnîi la Moscova

“Obiectul acestei reuniuni a fost pregătirea de operaţiuni de mare amploare asupra unor baze militare”, a afirmat Bernard Emié, fără a furniza informaţii suplimentare.

“Acolo şefii Al-Qaida în Sahel au conceput proiectul lor de expansiune spre ţările din Golful Guineei”, a adăugat el. “Aceste ţări sunt acum şi ele ţinte, iar pentru a scăpa din laţul în care sunt prinşi şi pentru a se extinde spre sud, teroriştii finanţează deja oameni care se răspândesc în Cote d’Ivoire sau în Benin”, a mai spus şeful DGSE.

“De asemenea, au fost trimişi combatanţi la frontierele Nigeriei, Nigerului şi Ciadului”, potrivit lui Bernard Emié.

Bernard Emié, Florence Parly şi şeful statului major francez, generalul Francois Lecointre, s-au întreţinut în cursul dimineţii la baza aeriană Orléans-Bricy, în cadrul unui “comitet executiv” consacrat chestiunilor de contraterorism.

Potrivit DGSE, la reuniunea din februarie 2020 erau prezenţi Abdelmalek Droukdel, liderul istoric al Al-Qaida în Maghrebul islamic (AQMI), Iyad Ag Ghaly, şef al Grupului de susţinere pentru islam şi musulmani (GSIM, JNIM în arabă), şi unul dintre adjuncţii săi fideli Amadou Koufa, lider al Katiba (unitate de combatanţi – n.r.) Macina. Droukdel a fost între timp ucis de forţele franceze în nordul Mali.

“Iyad Ag Ghaly întruchipează strategia Al-Qaida în Sahel. Nu este un om care gândeşte terorismul, este un om care îl practică cotidian. Nu ezită să se amestece în rândul trupelor sale însetate de violenţă, nu ezită să pună el însuşi mâna pe arme”, a spus Bernard Emié.

Citește și : Rumen Radev mai vrea un mandat de preşedinte al Bulgariei

Regiunea Sahel este măcinată de violenţele provocate de grupuri jihadiste – legate fie de Al-Qaida, fie de gruparea Statul Islamic (SI) – şi implantate în zone în mare parte abandonate de puterile centrale.

Franţa are desfăşuraţi în prezent 5.100 de militari în această regiune de la lansarea operaţiunii Barkhane în 2014. Preşedintele Emmanuel Macron a confirmat în ianuarie că Parisul se pregăteşte “să-şi ajusteze efortul”, datorită “rezultatelor obţinute” în 2020 şi “intervenţiei mai importante a partenerilor noştri europeni”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.