X

Al-Shabaab rămâne cea mai mare amenințare în Somalia

Gruparea teroristă islamică Al-Shabaab rămâne “cea mai directă ameninţare la adresa păcii şi securităţii” în Somalia, apreciază experţi ai ONU într-un raport citat de DPA, potrivit agerpres.

Documentul, trimis marţi Consiliului de Securitate, arată că Al-Shabaab a folosit tot mai frecvent explozibili artizanali pentru atacuri soldate cu morţi şi răniţi în tabere de migranţi, restaurante, pieţe, centre comerciale, sedii ale autorităţilor şi hoteluri.

Citește și: Jeanine Anez se proclamă președinte în Bolivia

Din iulie 2018 până în iulie 2019, Al-Shabaab a comis 548 de atacuri cu dispozitive explozive improvizate în Somalia, cu 32% mai multe decât în anul precedent, a consemnat comisia de experţi.

Raportorii apreciază că intensificarea loviturilor aeriene americane împotriva militanţilor a menţinut gruparea teroristă în “dezechilibru”, dar nu a avut un efect important asupra capacităţii acesteia de a lansa “atacuri asimetrice periodice” în întreaga ţară.

Citește și: ‘Acqua alta’ ISTORICĂ în Veneția

Conform experţilor, Al-Shabaab, afiliată reţelei teroriste internaţionale Al-Qaeda, s-a infiltrat în instituţii publice, şi-a sporit veniturile interne şi a continuat să răpească şi să recruteze copii. 

Tags: Al-ShabaabONUsomalia
Categorii: Știrile zilei