X

Alaiba: Elveția, unul dintre cei mai mari investitori în Republica Moldova

Alaiba: Elveția, unul dintre cei mai mari investitori în Republica Moldova

Elveția este unul dintre cei mai mari investitori în Republica Moldova. 120 de companii elvețiene deja au decis să investească în țară și sunt prezente în mai multe domenii, de la producția de medicamente și procesarea fructelor și legumelor, până la fabricarea echipamentelor electrice și electrotehnice. Aceste investiții au contribuit semnificativ și continuă să contribuie la dezvoltarea economică a Moldovei, la oferirea de locuri de muncă bine plătite, iar potențialul de creștere este încă unul considerabil.

Declarațiile au fost făcute de ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba, la o conferință de presă susținută împreună cu secretara de stat și directoare a Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice din cadrul Guvernului federal elvețian, Helene Budliger Artieda, transmite IPN, potrivit deschide.md.

Citește și: Iohannis, întrebat ce va face din decembrie: ‘Nu cred că este relevantă persoana mea după încheierea mandatului’

Evenimentul a avut loc în contextul desfășurării la Chișinău celei de-a VIII-a sesiuni a Comisiei Interguvernamentale Moldo-Elvețiene pentru cooperare comercial-economică, găzduită de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. „Am discutat despre cum putem fortifica și extinde legăturile economice și comerciale dintre cele două țări, cum putem valorifica un potențial imens în domeniul economic. Vrem să deschidem noi oportunități pentru investiții, exporturi care la rândul lor să creeze locuri de muncă foarte bine plătiteˮ, a spus vicepremierul Dumitru Alaiba.

Ministrul dezvoltării economice și digitalizării a subliniat importanța relației de prietenie dintre Republica Moldova și Elveția, bazată pe încredere și o cooperare de lungă durată. „Reiterez angajamentul nostru de a consolida aceste legături și de a atinge obiective comune. Sunt convins că vom continua să colaborăm și să construim un viitor care va aduce beneficii economice pentru ambele părțiˮ, a declarat Dumitru Alaiba.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Secretara de stat și directoare a Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice, Helene Budliger Artieda, și-a exprimat speranța ca Republica Moldova să devină membru al Uniunii Europene cu acces deplin pe piața europeană, ceea ce ar fi foarte benefic și pentru investitorii elvețieni din Moldova. Sectorul privat din Elveția va rămâne în Republica Moldova și va continua să creeze locuri de muncă, a spus diplomatul elvețian.

În luna martie 2024, Parlamentul a votat ratificarea Acordului de comerț liber între Republica Moldova și statele membre EFTA (Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei și Confederația Elvețiană). Documentul a fost semnat pe 27 iunie 2023.

Tags: AlaibaElvetiarepublica moldova
Economie