Alaiba: Este nevoie de reforme pentru o creștere economică

Publicat:

Autoritățile estimează că vor încheia anul 2023 cu o creștere economică de doar circa 2,5%. De această părere este ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, care a menționat în cadrul unei emisiuni radio că pasul cu care merge R. Moldova în dezvoltarea economiei este mult prea lent.

Însă, Dumitru Alaiba este de părere că eforturile instituției pe care o conduce sunt axate pe susținerea antreprenorilor și atragerea investițiilor.


Citeşte şi: Autorităţile ruse au extrădat doi moldoveni aflați în căutare internațională

Dumitru Alaiba, recunoaște faptul că este nevoie de reforme pentru o creștere economică, dar susține că R. Moldova nu este chiar pe ultimul loc, atunci când a fost întrebat despre diminuarea fenomenului sărăciei din țară.

„Comparativ cu 10 ani în urmă putem că trăim poate ceva mai bine, dar oricum suntem la coada Europei. Asta nu trebuie să permitem. Trebuie să avem curajul să promovăm reforme mult mai ambițioase, mai mari față de ceea ce fac țările din regiune și asta este exact agenda noastră – să pornim acele motoare ale economiei care până acum nu existau. Noi ratăm creșteri economici an de an, din cauza că nu avem un mediu de afaceri prielnic”, a spus Dumitru Alaiba.

Întrebat despre evoluția economiei naționale de când se află la cârma ministerului de resort, Dumitru Alaiba a recunoscut că primul semestru al acestui an nu a fost bun.

„Noi abia de ieșim din recesiune. La moment, pronosticurile noastre sunt că anul 2023 o să-l terminăm cu o creștere de aproximativ 2,5%. Nu este suficient. Noi trebuie să avem mai mult”, a declarat Dumitru Alaiba.

Dumitru Alaiba a subliniat că pasul cu care merge R. Moldova în dezvoltarea economiei este mult prea lent, însă spune că eforturile ministerului pe care-l conduce sunt axate pe susținerea antreprenorilor și atragerea investitorilor.

Chiar și așa, ministrul nu a putut oferi informații cu privire la numărul afacerilor deschise sau închise pe parcursul anului trecut.

Citește și : Spînu: R. Moldova trebuie să fie conectată mai mult la infrastructura rutieră și feroviară a României

Referindu-se la relația Chișinăului cu agenții economici din regiunea transnistreană, care nu achită taxe și impozite și nu se încadrează într-un sistem fiscal legal, ministrul a precizat că se lucrează la acest proces.

Ministrul Dumitru Alaiba recunoaște că atâta timp cât în stânga Nistrului condițiile sunt diferite, aceasta devine o problemă de concurență, în ansamblu, în R. Moldova.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Kremlinul neagă eşecul ofensivei sale în regiunea ucraineană Harkov

Kremlinul neagă eşecul ofensivei sale în regiunea ucraineană Harkov Kremlinul a negat miercuri că ofensiva sa în regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, a eşuat, chiar...

Parlicov: Energia electrică nu se va scumpi

Parlicov: Energia electrică nu se va scumpi Temperaturile caniculare cresc şi consumul de curent, însă acest lucru nu înseamnă că energia electrică se va scumpi....

Patrick Turner, numit reprezentant al NATO în Ucraina

Patrick Turner, numit reprezentant al NATO în Ucraina Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat miercuri numirea britanicului Patrick Turner în calitate de reprezentant...

Peste 50 de milioane de euro vor fi investiți pentru reabilitarea energetică a circa 50 de școli

Peste 50 de milioane de euro vor fi investiți pentru reabilitarea energetică a circa 50 de școli Peste 50 de milioane de euro vor fi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.