X

Alaiba: Peste 1.000 de întreprinderi noi în fiecare an

Alaiba: Peste 1.000 de întreprinderi noi în fiecare an

Numărul întreprinderilor mici și mijlocii este în creștere. Și asta e un semn tare bun.”, scrie Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, într-o postare pe Facebook.

”De la 59,8 mii IMM-uri în 2021, am ajuns la 63,3 mii în 2023, ceea ce înseamnă cam peste 1.000 de întreprinderi noi în fiecare an, potrivit unica.md.

Citește și: Poliția înăsprește măsurile de control pe întreg teritoriul țării pentru a responsabiliza șoferii

Întreprinderile mici și mijlocii sunt un pilon esențial al economiei noastre. În primul rând, ele generează locuri de muncă, aici, acasă. Sunt oameni care nu au plecat peste hotare, dar continuă să dezvolte comunitățile lor.

Astăzi, în cadrul IMM-urilor activează circa 65% dintre numărul de angajați în cadrul întreprinderilor naționale – ceea ce înseamnă că 6 din 10 locuri de muncă în Republica Moldova sunt generate de ÎMM-uri.

În 2023, cele mai multe IMM-uri și-au desfășurat activitatea în domeniul comerțului, cu un total de 20,9 mii întreprinderi. În sectorul agriculturii, silviculturii și pescuitului – 5,7 mii, în industria prelucrătoare – 5,0 mii și în domeniul activităților profesionale, științifice și tehnice – 5,8 mii.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Spațiu de creștere mai este mult și vom continua să sprijinim IMM-urile. De aceea, am creat mai multe instrumente pentru a le da o mână de ajutor. Programul 373 a fost creat special pentru a le oferi acces rapid și simplu la finanțare, în condiții avantajoase. Avem programele de susținere ale ODA, iar mai nou am lansat Programul de sprijin al micilor producători prin care oferim finanțare și instruire.”, scrie ministrul.

Tags: Alaiba
Economie