X

Alarmant! 34 de incendii de vegetație în 24 de ore și 120 de ha distruse

Alarmant! 34 de incendii de vegetație în 24 de ore și 120 de ha distruse

Zeci de incendii de vegetație uscată au izbucnit, în ultimele 24 de ore, în mai multe localități din țară.

Citește și: Se propune decretarea stării de urgență în agricultură

Salvatorii au intervenit în 34 de incendii de vegetație uscată și forestiere,  fiind nimicite de foc peste 120  hectare de teren. Incendiile de vegetație au fost înregistrate în mai multe raioane, printre care Cahul, Сimișlia, Nisporeni, Călărași, Soroca, Florești, Ștefan Vodă.  Cele mai mari pagube în urma izbucnirii incendiilor de vegetație uscată au avut loc în raionul Cahul și Florești.

La Cahul, unde a luat foc pădurea de le periferia orașului, au fost implicați 51 de salvatori din cadrul Inspectoratului cu 15 unități de tehnică, 50 de angajați cu 8 unități de tehnică din partea autorităților publice locale. Incendiul de pădure a fost lichidat la ora 19:27, iar potrivit IGSU, focul a nimicit circa 10 ha de pădure din suprafața totală de 150 ha. Victime nu au fost raportate.

Tot în raionul, Cahul, localitatea Trifeștii Noi pompierii  IGSU au stins  4 hectare  de vegetație uscată și fâșâie forestieră. Totodată, 80 hectare de teren și vegetație uscată au fost distruse de foc în localitatea Lunga, raionul Florești. Arderea a afectat iarba uscată și se răspândea cu repeziciune spre teritoriul aeroportului Mărculești. Pentru stingerea flăcărilor, la fața locului au ajuns 8 echipe de pompieri, angajații forțelor armate cu o autospecială, forțe și mijloace ale agentului economic cu o autocisternă și două tractoare. Arderea a fost lichidat la ora 20:38. În urma incendiului, în total au ars 80 hectare de vegetație uscată dintre care 40 hectare pe teritoriul aeroportului și 5 hectare de gunoi.

Conform avertizării emise de Serviciul Hidrometeorologic de Stat până la data de 22 iulie 2024, din cauza temperaturilor ridicate și a lipsei precipitaților, pe arii extinse se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural.

În acest context, IGSU repetat avertizează populația despre riscul producerii incendiilor forestiere și de vegetație uscată pe arii extinse. Izbucnirea acestora poate provoca pagube materiale semnificative mediului înconjurător, sectorului locativ și pot prezenta un risc eminent pentru sănătate și viața oamenilor.

Tags: incendii de vegetatieincendii forestiereISGUpompierisalvatori
Social