Albanezii din Kosovo apelează la un truc pentru a călători fără vize în Europa. Solicitare de urgență pentru Tirana

Publicat:

Preşedintele Kosovo, Hashim Thaci, i-a cerut miercuri Albaniei să faciliteze acordarea cetăţeniei albaneze pentru concetăţenii săi, pentru a le permite să circule mai liber prin Europa, informează AFP. 

“Strategia de blocare a UE ne determină azi să-i cerem preşedintelui” albanez Ilir Meta “să le permită kosovarilor să beneficieze de dublă cetăţenie, pentru a câştiga acest drept de a călători liber”, a declarat Hashim Thaci, după o întrevedere cu omologul său la Pristina.


Chiar dacă numeroşi kosovari au deja de naţionalitate albaneză, declaraţia lui Hashim Thaci ar putea suscita furia Serbiei vecine.

Potrivit AFP, Serbia continuă să respingă independenţa proclamată în 2008 de fosta sa provincie populată în proporţie de 90% de etnici albanezi. Belgradul a înscris tutela sa asupra Kosovo în Constituţie, iar oficialii sârbi atenţionează cu privire la ameninţarea privind constituirea “Albaniei Mari”, proiect naţionalist care ar consta în unirea tuturor albanezilor din Balcani într-un singur stat.

Niciun oficial albanez de prim rang nu susţine acest proiect, care ar însemna o ameninţare la adresa stabilităţii din regiune.

Kosovo negociază o liberalizare a vizelor pentru cetăţenii săi care doresc să călătorească în ţările din UE, în condiţiile în care ţările din Balcani au obţinut deja această facilitate din partea blocului comunitar.

Însă UE cere în schimb ca Pristina să ia anumite măsuri, printre care o luptă mai eficientă împotriva corupţiei şi criminalităţii organizate sau ratificarea unui acord de delimitare a frontierei sale cu Muntenegru.

Hashim Thaci a acuzat UE că a plasat “mica sa ţară într-o izolare completă”, exprimându-şi regretul pentru “absenţa de perspectivă în cadrul familiei euro-atlantice” pentru kosovari.

La rândul său, preşedintele Ilir Meta s-a limitat în a sublinia că ţara sa primeşte deja numeroase cereri de cetăţenie din partea kosovarilor. Cu toate acestea, el a insistat asupra “necesităţii de a pune capăt izolării, chiar discriminării la care sunt supuşi cetăţenii din Kosovo”.

Demarat în 2013 sub egida UE, dialogul de reconciliere dintre Kosovo şi Serbia se află într-un punct mort de luni de zile.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.