X

Albania a suferit un nou atac cibernetic, atribuit tot Iranului

Albania a suferit vineri seara un nou atac cibernetic care a dezactivat sistemul de înregistrare şi control al datelor poliţiei de frontieră, a anunţat sâmbătă premierul Edi Rama, care a dat vina pe regimul iranian pentru această nouă agresiune – relatează EFE, potrivit agerpres.

Acest nou atac cibernetic intervine la doar două zile după ce Albania a rupt relaţiile diplomatice cu Republica Islamică Iran, după ce Rama a acuzat miercuri regimul islamist că a ”orchestrat şi finanţat” un atac care a dus la prăbuşirea serviciilor digitale şi a site-urilor guvernamentale în iulie anul trecut.

Citește și :  Regina Elisabeta a ll- a a murit

Poliţia albaneză a fost nevoită sâmbătă să înregistreze manual datele pentru a facilita tranzitul pasagerilor care intră şi ies din ţară, ceea ce a creat cozi kilometrice de maşini la punctele de trecere a frontierei şi întârzieri mari şi aglomeraţie la aeroportul internaţional “Maica Tereza” din Tirana.

Statele Unite au anunţat vineri sancţiuni împotriva Ministerului iranian al Informaţiilor şi Securităţii şi a şefului acestuia, Esmail Khatib, pe care îl acuză că a comis mai multe atacuri cibernetice împotriva SUA şi a aliaţilor săi, inclusiv cel împotriva guvernului albanez din iulie anul trecut.

Joi, şi NATO a acuzat Iranul pentru atacul cibernetic asupra ţării balcanice şi a avertizat că este pregătită să ia “răspunsuri colective” pentru a descuraja ameninţările cibernetice.

În Albania locuieşte un grup de aproximativ 3.000 de disidenţi iranieni din opoziţia Organizaţiei Mujahedinilor Poporului din Iran, cunoscută sub numele de MEK, ceea ce a dus în mod repetat la tensiuni între cele două ţări.

Citește și : Salve de tun trase în toată Marea Britanie în semn de omagiu pentru Regina Elisabeta a II-a

Aceşti exilaţi iranieni, care se opun regimului de la Teheran, au început să sosească în Albania în 2013, deoarece această ţară i-a primit din motive “umanitare”, în urma unei cereri din partea Statelor Unite.

Tags: Albaniaatac ciberneticEdi RamaIran
Categorii: Diaspora