X

Albania anulează o reuniune comună de guvern cu Kosovo

Prim-ministrul albanez Edi Rama a anulat o întâlnire comună cu guvernul kosovar, programată pentru miercuri, din cauza tensiunilor în desfăşurare cu sârbii din nordul Kosovo, transmite agenţia dpa, potrivit agerpres.

După cum a declarat Rama marţi seara, având în vedere situaţia, el a propus o reuniune la scară mai mică în oraşul Gjakova, cunoscut în sârbă sub numele de Dakovica. Alternativa a fost însă respinsă de Albin Kurti, prim-ministru al Kosovo.

Citeşte şi: Comisia de la Veneţia recomandă Ucrainei să revadă o serie de dispoziţii din noua lege a minorităţilor naţionale – Black News

Guvernul kosovar şi-a exprimat regretul faţă de această anulare. Treisprezece acorduri bilaterale privind economia, afacerile juridice, educaţia şi cultura ar fi trebuit să fie semnate în cadrul reuniunii, se arată într-o declaraţie a cabinetului publicată la Priştina marţi seara târziu.

Anularea va afecta populaţia, a precizat acesta.

Trupele NATO de menţinere a păcii din Kosovo au fost atacate la sfârşitul lunii mai în nordul majoritar populat de sârbi. Zeci de persoane au fost rănite în
ciocniri.

Kosovo a făcut parte din Serbia, dar şi-a declarat independenţa în mod unilateral în 2008. Belgradul, care nu a recunoscut Kosovo ca stat independent, alimentează în mod regulat tensiunile în partea de nord a ţării, scrie dpa.

Serbia a acuzat guvernul lui Kurti pentru tensiunile recente de pe teren motivând că acesta nu a acordat drepturi de autonomie teritorială sârbilor din Kosovo.

Citeşte şi: Moartea lui Berlusconi: iată de ce vor fi funeralii de stat și doliu național și ce prevede ceremonia – Black News

Rama, care menţine legături puternice cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic, a prezentat recent un proiect de lege privind autonomia.

Priştina consideră acest lucru ca fiind un amestec în afacerile sale interne.

Tags: AlbaniaAlbin KurtiAleksandar VucicBelgradDakovicaEdi RamaGjakovaKosovopristinaserbiaTirana
Categorii: Diaspora